Hirdetés

Így marad meg a régi világ egy-egy darabja

A csíkszépvízi Kassay Vilmos kötelességének érezte megmenteni felesége örökségét Kobátfalván, s ugyan még nincs rendeltetése a felújított bennvalónak, a következő száz évben biztosan állni fog. A rovásírás iránti rajongása és őseinek tisztelete iránti felelőssége vezette a felújítás során, a portán belül minden rovásnak jelentése van, amit átörökített a következő nemzedék számára.

Nagyálmos Ildikó
Becsült olvasási idő: 4 perc
Így marad meg a régi világ egy-egy darabja
Fotó: Nagyálmos Ildikó

A nyikómenti Kobátfalva egyik kis csendes zsákutcájában, a település Dömötörfala részében, az Üleméres nevű dűlő alatt szépen felújított ház hívja fel magára a figyelmet. A faragásokkal díszített kapun belépve az udvar jobb oldalán a lakóház, bal oldalán a kibővített nyári konyha áll, mögötte a jó állapotban megmaradt csűr, amit szintén felújítottak.

Nagyálmos Ildikó

Nem csupán a ház tartóoszlopait, de még a kútkávát is faragások díszítik. Kassay Vilmos innen nősült, s néhány évvel ezelőtt, miután üresen maradt a ház, feleségének szülői örökségét nem hagyta az enyészetre. Ugyan örökösökkel nem áldotta meg őket az élet, mégsem hagyták elveszni a kobátfalvi bennvalót. Amint optimistán fogalmaz, előbb-utóbb a rendeltetését is megtalálják, hisz nem magának újította fel a házat.

Nagyálmos Ildikó

– A nyikómenti székelyek lelkülete iránti tiszteletből nem hagytam elveszni ezt a bennvalót, hisz ezektől az emberektől annyi mindent kaptam sok éven keresztül, hogy kötelességem volt megmenteni. Akinek fontosak a gyökerei, a nemzete, nem adhatja fel ezeket az értékeket. Ez a záloga annak, hogy megmaradjunk. Talán még a mi generációnk kötődik a szülőföldhöz, a családi örökséghez, de a következő már lassan kezd elszakadni. Annyi szép és jó dolog van itt, hogy aki ezt feladja, saját identitását adja fel. Feladatunk megmenteni ezeket a régi házakat

– mondja Kassay Vilmos.


Hirdetés

Faragott bútorok, hímzett függönyök…

A 170 éves kobátfalvi ház – amelyet felesége dédnagyapja, Izsák Domokos épített – az elmúlt évtizedekben többször esett át különféle javításokon, kitoldották az akkori tulajdonosok, így például a régi ablakokat is lecserélték, ezért a mostani felújításkor a régiekhez hasonlókat kellett visszaállítani. Egyszerűbb dolguk lett volna az örökösöknek, ha annyi modernizáláson nem megy keresztül, de az elmúlt évtizedekben más volt az ízlés.

Nagyálmos Ildikó

Mindkét épület új bútorzatot kapott: a faragott székek, ágykeretek, szekrények és a hímzett függönyök, ágyterítők, párnahu­zatok őrzik a székely motívumokat. A lakóház tágas szobáiban hatalmas faragott ebédlőasztal székekkel, kandallóval csalogatja a vendéget. A falakat különféle trófeák díszítik.

Nagyálmos Ildikó

A kibővített nyári konyha zöldre festett nyílászárói barátságos hangulatot kölcsönöznek a háznak, a szobákban az újak mellett a régi bútorok egy-egy darabja is fellelhető: festett pad, egy-egy régi szék, újrafestett fatartó… A polcokon könyvek sorakoznak, a házigazda maga is több verseskötet szerzője. A fa­lakat fekete-fehér fényképek díszítik, amelyek az elődöknek állítanak emléket. Nyugodt szívvel tekinthetnek a megmentett, szépen felújított bennvalóra, és örömmel nyugtázhatják: nem veszett el életük egyik nagy megvalósítása, hisz régen az építkezést megfeszített munkával, verítékkel, kalákában végezték.

Nagyálmos Ildikó

Nagyálmos Ildikó

– Akkor vagyok boldog, ha megtervezek valamit, és kivitelezem. Minél nagyobb a kihívás, annál jobban élvezem. Ilyenkor úgy érzem, hogy hagytam valamit magam után. Az a fontos az életben, amit maga után hagy az ember. Annak súlya van. Ezeken az épületeken keresztül marad meg a régi világ egy-egy darabja, elődeinknek tartozunk annyival, hogy megőrizzük

– mondja a házigazda, miközben a hangulatos, csenddel körülölelt tornácon beszélgetve felhívja figyelmemet a gerendára rovásírással írt szövegre: „Nagy vihar jöttekor bármi lészen bére, valakinek állni kell a tornác küszöbére.”

Nagyálmos IldikóHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!