Igazi testvérmegyei kapcsolat

Tolnai küldöttség a megyeházán. Kölcsönös egymásra figyelés FOTÓ: LÁSZLÓ F. CSABA

A Hargita és Tolna megyei elöljárók tegnap délelőtti beszélgetésükön tapasztalataikat, meglátásaikat osztották meg, azzal a céllal, hogy tanuljanak egymástól. A kerekasztal-beszélgetésen leginkább a helyi gazdálkodás, a vállalkozók és termelők felkarolásáról volt szó, valamint a turizmus fellendítéséről.

Hargita és Tolna megye között 2018 óta van testvérmegyei kapcsolat, és Orbán Attila, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke hangsúlyozta: szeretnék, ha ez a kapcsolat nemcsak a dokumentumokban létezne, hanem a valóságban is, ezért fontos, hogy a két megye elöljárói megosszák tapasztalataikat egymással, és együttműködjenek.
A tegnapi beszélgetésen többek között jelen volt Bíró Barna Botond, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke, Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője, Orbán Attila, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint több Tolna megyei vállalkozó, elöljáró. Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője beszámolt a Fejlesztési Ügynökség tevékenységéről: kiemelte a szakoktatás, a helyi gazdálkodás és a lovas sportok terén végzett munkát. A helyi termelők felkarolásáról is beszélt, és az intézmény által szervezett vásárokról. Mint mondta, nemcsak a térségben, hanem az országban is több olyan termelői vásár van, amelynek szervezésében részt vállal az ügynökség, és sok olyan termelő, aki a bevételének nagy részét ezeken a vásárokon tudja megszerezni.
A beszélgetésen kiderült, hogy a két megye között több párhuzam is vonható a szakoktatás, a helyi termékek értékesítése, a turizmus és a gazdasági problémák terén, ezért a lehetséges megoldásokra is együtt kerestek választ. A szakoktatás kapcsán egyetértettek abban, hogy nemcsak egy szakmát kell megtanítani, hanem azt is, hogy a diákok folyamatosan tudjanak lépést tartani a technológiai eszközök gyors változásával. Mint elhangzott, a Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség meghívására Hargita Megye Tanácsa partnerként vesz részt az Interreg Europe FRiDGE nemzetközi projektben, ezzel is erősítve a Székely termék védjegyet.
Becze István, Hargita Megye Tanácsának tagja elmondta: a kiskereskedelem logisztikai hátterét ki lehetne dolgozni mindkét megyében úgy, hogy egymásnak állandó segítséget nyújtson a két térség.

Péter Ágnes