Hirdetés

Időkapszulát helyeztek el a bikafalvi templom toronygömbjében

Végéhez közelednek a bikafalvi református templom tornyának felújítási munkálatai. Az utolsó simítások előtt a toronygömb is a helyére kerül, amelyben üzenetet rejtettek el az utókor számára.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Időkapszulát helyeztek el a bikafalvi templom toronygömbjében
Üzenet az utókornak. Lesz, mit olvasniuk Fotó: Hodgyai István

Néhány napon belül befejezik a bikafalvi református templom tornyának felújítását, éppen ezért szerdán a toronygömbbe elhelyeztek egy időkapszulát az utókor számára. A nem mindennapi eseményre a templomban került sor, ahol Bardócz Csaba református lelkész bemutatta a jövő nemzedékeinek szánt üzenet tartalmát. Mint mondta, a bikafalviak számára igen jelentős ez a pillanat, hiszen üzenetüket száz-kétszáz év múlva olvassák majd.

Hodgyai István
Bikafalva története kapszulába zárva


– A világi események között ez csak egy semmiség, de nekünk, helyieknek igencsak jelentős, mondhatni, történelmi ez a pillanat – fogalmazott.

Az utókornak szánt üzenetcsomagba, az elődöktől eltérően, számos dokumentum került. Többek között Pillanatképek Bikafalva életéből címmel egy tízoldalas levél, amelyben a lelkész az egyházközség jelenlegi helyzetét mutatta be. Kitért többek között a 2005-ös árvízre, amely a templomot is jelentősen érintette, és az azóta eszközölt felújításokra, a koronavírus-járványra és annak hatásaira, a székely falu átalakulására, amely mára egyfajta ,,alvó város’’-sá vált, de a rendhagyó gyülekezeti eseményekről is hírt adtak a levélben, illetve a mostani felújításokról is részletesen beszámoltak. Ezenkívül bekerült az időkapszulába az egyházközség tagjainak névsora, pontos lakcímmel együtt. Bikafalva rövid történetét is elhelyezték, valamint az előző időkapszulában talált irat fénymásolatát, egy Bikafalváról készült képeslapot és egy szerda reggel készült fotót is az utókornak szánt csomagba tettek. Bár ilyenkor pénzt, bankjegyeket is szoktak az időkapszulába helyezni, ez most elmaradt, helyette egy orvosi maszkkal bővült a csomag tartalma. 

Hodgyai István
Egy maszkot is hátrahagytak az utókornak


– Mivel felújítás elején tartunk, túl nagyvonalú gesztus lett volna pénzzel tele tenni az időkapszulát. Úgy gondoltuk az utóbbi évek történéseit ez a maszk tudja jól szimbolizálni. Bár nem írtuk le, hogy mi is ez, bízunk abban, hogy ha majd kétszáz év múlva kibontják, tudósok kell összegyűljenek, hogy megfejtsék, mire is használták ezt az elődök – jegyezte meg viccesen a lelkész.

Az üzenetnek szánt iratok gondos hajtogatás után bekerültek a rézből készült hengerbe, amelyet Bardócz Csaba saját kezűleg helyezett el a toronygömb felső részén kialakított helyre. A torony felújítását végző kivitelező vállalat munkásai pedig az időjárás függvényében szerdán vagy csütörtökön helyére illesztik a toronygömböt.

Amint arról már korábban is beszámoltunk, a magyar kormány támogatásának köszönhetően kezdhették el a korszerűsítési munkálatokat a bikafalvi református templomnál, első körben a torony tetőszerkezetét újították fel, illetve korszerű villámhárítóval látták el, valamint a harangot is digitalizálták. A torony felújításakor bukkantak rá egy üvegpalackba rejtett üzenetre, amelyet a keltezés szerint 1989. június 10-én helyezték el. A szokatlan időkapszula tartalma csupán egyetlen dokumentumra korlátozódott, amelyen a bikafalvi református templom története szerepelt, kiemelve az addigi nagyobb felújításokat.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!