Hirdetés

Idén sem olcsó az ünnep

A csíkszeredai piacon a bárányhús kilója 45 lejbe kerül. A környékbeli báránytenyésztő gazdák elmondása szerint: a bárány élősúlyban 25 lejbe kerül kilónként. A szakemberek arra figyelmeztetnek, húst az idén is lehetőleg ellenőrzött forrásból vásároljunk.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Idén sem olcsó az ünnep
Egyelőre elenyésző a kereslet, az eladók holnaptól számítanak nagyobb érdeklődésre Fotó: László F. Csaba/archív

Az ivói és csíkcsomortáni vágóhídak mellett az idén eddig három ideiglenes vágópontra váltottak engedélyt bárányvágás céljából Hargita megyében. Ideiglenes engedélyeket eddig Kászonban, Sófalván és Szépvízen váltottak, ismertette István Róbert, a Hargita Megyei Állategészségügy igazgatója. 
– Az engedéllyel rendelkező vágópontokról érdemes húst vásárolni, mert ott végig ellenőrzött körülmények között vásárolható meg az ünnepi bárányhús. Az állatot vágás előtt és után is megvizsgálja az állatorvos. Sőt hűtőkocsival szállítják a húst – hívta fel a figyelmet az igazgató. Hozzátette: az ideiglenes engedélyek március 28-tól április 8-ig érvényesek, majd a gazdák meghosszabbíthatják az ortodox húsvét idejére is április 10-től egészen 18-ig. István Róbert megjegyezte: fontos mind a hús, mind a tojás vásárlásakor, hogy az élelmiszerek ellenőrzött és állatorvosi pecséttel ellátott helyről származzanak. 
– Minden alkalommal hang­súlyozom, hogy közösségi oldalakon reklámozott élelmiszereket senki se vásároljon, mert hatalmas kockázatot jelent egészségünkre nézve, ha kétes eredetű terméket vásárolunk – húzta alá az állatorvos. Folytatta: a napokban több ellenőrzést is végeznek, internetes oldalakon hirdetett kalácsok és húsok után kutatva.

László F. Csaba/archív
Egyelőre elenyésző a kereslet, az eladók holnaptól számítanak nagyobb érdeklődésre


A helyszínen tett látogatásunk során megállapítottuk, hogy a csíkszeredai piacon egyelőre kevés helyen árulnak bárányhúst. A bárányhús kilója jelenleg 45 lejbe kerül. A helyi árusok szerint várhatóan holnap lesz nagyobb a bárányhúskínálat a piacon, és ekkorra élénkül meg a kereslet is iránta.
– A bárányhús iránti kereslet még elenyésző, akadnak olyan érdeklődők, akik sokallják az árat, mások ártól függetlenül megvásárolják – mondta a helyi árus. A piacon egyébként a hús ellenőrzött, engedéllyel rendelkező vágótelepről származik. Becslések szerint az idén 45 és 50 lej között fog mozogni a bárányhús kilója. Ez azt jelenti, hogy egy tizenkét kilogrammos bárányért akár 540 lejt is elkérhetnek. Helyi birkatenyésztő gazdák kérdésünkre elmondták, a bárány kilója élősúlya körülbelül 25 lej. A húsvéti kalács ára – a készítőtől és a tölteléktől függően - húsz és ötven lej között mozog. A piacon az írott tojás darabonkénti ára több mint öt lej. A nyers tojás ára nyolcvan banitól egy lejig változik. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!