Idén is lesz KupakMOZAIK

Ilyen látványos alkotások születtek a tavaly. Munkára fel idén is! FOTÓ: SZÉKELYUDVARHELYI KÖZÖSSÉGI ALAPÍTVÁNY

Rollert, lovaglást, hátizsákot lehet nyerni a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) második alkalommal meghirdetett, környezettudatosságot népszerűsítő vetélkedőjén. Mindössze rengeteg műanyag kupakot kell gyűjteni, és ezekből látványos mozaikképet kell összehozni.

Idén is meghirdette a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány a KupakMOZAIK című vetélkedőt. Tavaly, az első kiadás végül online térben valósulhatott csak meg, de úgy is nagy sikert aratott az udvarhelyszéki diákokat környezettudatos cselekvésre buzdító esemény. Ezúttal is az RDE Hargita kft. hulladékgazdákodási vállalattal együttműködésben zajlik a vetélkedő, amely a műanyaghulladék újrahasznosításáról gondoskodik majd.

Tervezni ajánlott

A tízfős diákcsoportok április 18-ig jelentkezhetnek, a vetélkedő időpontját június 5-ére tűzték ki. A szórakozás, alkotás mellett a környezetvédelem a fő cél, hiszen a csapatoknak a benevezés után szelektíven kell minél több műanyagkupakot gyűjteniük, amelyből majd elkészülnek a nagy méretű kupakmozaikok. Ezek tervét kérik beküldeni április 30-ig. A szervezők már azt is tudják, hogy legalább 5000 kupakra van szükség ahhoz, hogy a versenykiírásban szereplő 2×2 méteres mozaikhoz. A résztvevőktől azt kérik, hogy egy számukra fontos környezetvédelemmel kapcsolatos témát jelenítsenek majd meg. A verseny napján három órát kapnak a csapatok az alkotásra, és aszfaltfelületre kell kirakni a képet. – Fontos, hogy kész legyen az előzetes elképzelés, mert a gyerekek így aszerint gyűjthetik a különböző színű kupakokat. És a tavalyi évben tapasztaltak alapján az is fontos, hogy a verseny napjára előzetesen szín szerint szétválogatott „kupakkészlettel” érkezzenek a versenyzők, mert hanem könnyen kifuthatnak az időből – sorolta a hasznos tanácsokat Jakab Bernadett, az SZKA kommunikációs felelőse.

A közösséget is megkérdezik

Az értékelésnél a mozaik mérete mellett figyelnek majd a megfogalmazott üzenetre, a pontosságra, és az elkészült mű esztétikai értéke is szempont lesz. Sőt, idén egy like versenyen is megmérettetnek majd az alkotások. Jakab Bernadett felidézte, hogy tavaly 15 csapat versenyzett, azaz összesen150 diák kapcsolódott be. Főleg az általános iskolások érdeklődtek a KupakMOZAIK iránt, de a középiskolások jelentkezését is nagyon várják az idén.

A friss kiírás értelmében minden résztvevő csapat jutalomban részesül, de az első helyezett társaság minden tagja egy-egy rollert kap, a második csapat tagjai lovaglást nyerhetnek, míg a harmadik helyért egy-egy hátizsák jár a diákoknak. További részletek az SZKA honlapján, illetve a II. Kupakmozaik Facebok esemény oldalán találhatók.

Asztalos Ágnes