Hirdetés

Huszonhat tömbház hőszigetelésére írtak alá tervezési szerződést

Huszonhat tömbház hőszigetelésének tervezésére írt alá szerződést a csíkszeredai önkormányzat. A megyeszékhely városvezetésének kedd délelőtt tartott sajtótájékoztatóján közölték: fél éven belül részletes kivitelezési tervekkel fognak rendelkezni, amelyek a hőszigetelési programhoz szükségesek.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Huszonhat tömbház hőszigetelésére írtak alá tervezési szerződést
Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere aláírta a szerződést Fotó: Kovács Andrea

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: eddig 112 tömbházat hőszigeteltek, huszonnégy tömbházat pedig jelenleg is korszerűsítenek. A következő időszakban további, a tömbházak hőszigeteléséhez szükséges dokumentumokat készítenek elő. Első körben huszonhat munkálat tervezésére írtak alá szerződést. Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere rámutatott:

a téli fűtésszámlák akár 25-50 százalékkal alacsonyabbak lehetnek azokban a tömbházakban, amelyeket hőszigetelnek.


A terveket egy bukaresti tervező cég, a Concrete & Design Solutions Kft. készíti el, ugyanis ez nyerte meg a közbeszerzést. A tervezés magában foglalja a beavatkozási munkálatok jóváhagyási dokumentációjának (DALI) összeállítását és a végleges műszaki terveket is. A sajtótájékoztatón jelen volt a cég egyik alkalmazottja, aki közölte: már több bukaresti és sepsiszentgyörgyi tömbház hőszigetelésének terve köthető a nevükhöz.
Az elöljáró elmondta:

a szerződés összértéke 810 ezer lej,

a projektben részt vevő tömbházak közül tíz esetben már a kivitelezésre is van finanszírozás, az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretéből. A fennmaradt tizenhat tömbház hőszigetelésére a Regionális Operatív Programnál (POR) pályáznak támogatásért, a következő európai finanszírozási ciklusban.

– A huszonhat tömbház felújítása újabb lényeges szakaszát jelenti a csíkszeredai fejlesztéseknek. A munkálatokat jövőre kezdik el, és amikor a projektben szereplő összes tömbház hőszigetelését befejezik, akkor már a tömbházaink több mint fele hőszigetelt lesz – fűzte hozzá Korodi Attila.

A fejlesztési minisztériummal a PNRR pályázataiból a hőszigetelés előtt álló következő tíz tömbház esetében már a finanszírozási szerződést is aláírták korábban: Decemberi forradalom utca 13., Festő Nagy István sétány 12/A, Gál Sándor utca 2–4., Kossuth Lajos utca 17., 19., 21., 23., Lendület sétány 2., 4., Márton Áron utca 1/AB számok. A Regionális Operatív Program támogatásának kedvezményezettjei pedig a Kossuth Lajos utca 10., 12/AB, 14., 16/AB, 18., Müller László utca 2/AC, Pacsirta sétány 4/A, Szabadság tér 2., 4., 6., 8. és 7., 9., 11., 13., 15. szám alatti társasházak lehetnek.

Ezenkívül további huszonöt tömbház tervezésének a közbeszerzési eljárása is véget ért, így hamarosan azokra is meg fogják kötni a szerződést, tette hozzá Korodi Attila.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!