Hirdetés

Húszmillió lejes hitel felvételét utasították el a gyergyói tanácsosok

Nem szavazta meg a helyi tanácstestület annak a húszmillió lejes hitelnek a felvételét, amely gyergyószentmiklósi beruházások önrészét biztosította volna. Viszont jóváhagyták a felvételhez szükséges procedúrát, ez alapján felvehető egy korábban jóváhagyott, kisebb értékű hitel.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 3 perc
Húszmillió lejes hitel felvételét utasították el a gyergyói tanácsosok
Nem kapott elég szavazatot a hitel ügye Fotó: Barabás Pál Hajnalka

Már többször is a tanácsosok elé került egy húszmillió lejes hitel felvételének a javaslata. Mindeddig nem tárgyalták részletesen, s bár többször is jelezték, hogy igényük lenne egy részletes tájékoztatásra, erre nem került sor.

Hirdetés


A hétfő délelőtti tanácsülésen a polgármester ismét elmondta, négy már elkezdett nagyberuházás – több tömbház felújítása, a művelődési ház energetikai felújítása, illetve több forgalmas útszakasz teljes felújítása a mobilitási terv részeként – önrészének a biztosításához szükséges a banki kölcsön felvétele. Ezúttal

az RMDSZ jelen lévő nyolc tanácsosa megszavazta az előterjesztést, tartózkodott viszont az EMSZ, így nem kapott elégséges voksot a hitelfelvétel ügye.

Az EMSZ-frakció felhívta rá a figyelmet, hogy kétharmados többséggel rendelkezik az RMDSZ a helyi tanácsban, ha valóban meglenne a szándék arra, hogy hitelhez folyamodjanak, nagyobb mozgósítással megtehetnék.

A következő téma szintén a hitelfelvételhez kapcsolódott. A procedúra lebonyolítását külső cégre bízná az önkormányzat, amint azt Csergő Tibor közölte, a polgármesteri hivatalnál nincs erre megfelelő szakember. A tanácsosok ugyanúgy szavaztak, mint a hitelfelvétel esetében, ez a tervezet azonban kevesebb vokssal is érvénybe léphet.

Tavaly novemberben már született egy döntés a hitelfelvétel kapcsán, akkor 15 millió lej felvételét javasolták, ám mint utólag kiderült, az áfát akkor nem számolták bele a szükséges összegbe. Az akkori határozatot azóta sem vonták vissza, az új hitelszerződésről szóló határozat érvénytelenítette volna.

A tanácsosok egyöntetűen szavaztak arról, hogy felhatalmazzák Csergő Tibor polgármestert, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a város korábbi hőszolgáltatójával, az E-star Kft.-vel, hogy a javára megítélt 2,5 millió lejes haszonbér és mintegy kétmillió lejes büntetőkamat kifizetését akár több évre is felosszák. Különben pénzügyi krízist kell hirdetni – közölte a polgármester az ülésen.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!