Zabostarisznya

A pihenőidőben amolyan uzsonnázás gyanánt a lovak fejére kötött zabostarisznya jut eszembe mostanában sokszor, amikor száj alá lógatott maszkokat látok. A legtöbben orr alá tolják azt a fránya maszkot, mondván, nehéz benne lélegezni, mások viszont továbbviszik a lazaságot vagy lázadásfélét és egyenesen állvédő gyanánt alkalmazzák a koronavírus elleni védekezés egyik alappilérének minősített műanyag vagy rongydarabot.
Mint mindenről a koronavírus-járvány kapcsán, a maszkviselés hasznosságáról is megoszlottak és megoszlanak a vélemények. Nemcsak a közvélemény, hanem magasabb szinteken is, gondolok itt arra, hogy az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) is volt már többféle hivatalos álláspontja ezzel kapcsolatosan. WHO ide vagy WHO oda, én úgy döntöttem, hogy részemről egy, a Magyar Tudományos Akadémia honlapján nemrég megjelent cikk ajánlásaiban fogok megbízni. Ebben újabb kutatásokra hivatkozva azt írták, hogy a maszkok mind a viselőjüknek, mind a többi embernek védelmet nyújtanak, és megfelelő használat mellett anyaguktól függően változó, de jelentős mértékben akadályozzák a vírus átjutását. Mindezt azáltal, hogy csökkentik a nagyobb cseppecskék és az aeroszol terjedését, ezért fontos maszkot viselni minden olyan helyen, ahol többen vannak jelen. Lehet, hogy kicsit belekapaszkodás is ez részemről, de kell az embernek valami vélt vagy valós segítség, kapaszkodó ebben a sokbizonytalanos világban. Még akkor is, ha ez a mankó csak egy maszkank nevezett anyagdarab.
Az eredményes védekezés valószínűségét jelentősen növeli, ha mindenki visel maszkot – fűzték hozzá a cikkben. Szakszerűen – tehették volna hozzá, de azt hiszem a cikk szerzője nem feltételezte, hogy van, aki hord ugyan maszkot, de azt az orra, netalán a szája alatt lógatja.
Én is tudom, mennyire kényelmetlen a maszk viselése, órákon át, főként most, ahogy melegszik az idő. Beszélek, beszéltem maszkban, sőt egyszer két oldal szöveget is felolvastam benne, igaz, az első oldal után már küzdve a levegőért. De nem adom fel. Ahol úgy érzem, hogy szükség van rá és ahol kötelező viselni, fel fogom tenni. Akkor is, ha az én meg a többi maszkviselő védelmét megfelezi a sok zabostarisznya. 

R. Kiss Edit

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés