Engedélyezik a szabadtéri programokat

Újra próbálnak a csíkszeredai színházban

Próbál a Csíki Játékszín. Maszkban is folytatódik a munka —   Fotó: Csíki Játékszín

Június elejétől újraindult az élet, ha részlegesen is, a Csíki Játékszín próbatermeiben. A városi tanács korábban hozott intézkedését, hogy nem adnak helyet augusztus végéig a kulturális rendezvényeknek, törölték. Így az előírásoknak, törvénykezésnek megfelelően dolgoznak a színészek és alkalmazottak. A tervek szerint külső térben, a Mikó-vár udvarán kerülhet sor az előadásokra.

Kányádi Szilárd, csíkszeredai Csíki Játékszín igazgatója lapunk kérésére elmondta: a korlátozások enyhítése után újra elindult a munka a színházban. Az előírásoknak megfelelően zajlanak a próbafolyamatok a belső térben, betartva a biztonságra és az egészségre vonatkozó szabályokat.
– A III. Richárd darabot próbáljuk jelenleg, hiszen ezzel tartozunk a bérlettel rendelkező nézőknek. Július 10-ig egyelőre ez a felállás, az elkövetkező időszakra vonatkozóan vannak még megválaszolatlan kérdések – mondta a színház igazgatója.
A színészek és az alkalmazottak június elején álltak újra munkába, hogy startra készen álljanak. Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata pénteken tartott havi ülésén módosította korábban hozott határozatát, így június 30 után helyet adnak szabadidős és kulturális programoknak. Maximum 500 fős részvételű programok kapnak helyet, csakis a szabad térben.
– A Csíki Székely Múzeum udvarán szeretnénk megtartani az előadásokat, ha az időjárási viszonyok is megfelelők lesznek. Július 28. és augusztus 31. között vendég-és saját előadások is láthatók lesznek. Mivel egyelőre külső térben lehet gondolkodni, sok mindent át kell szervezni és gondolni – mondta az igazgató. Hozzátette, hogy közben folyamatosan próbálnak, szerveznek, gyakorolnak. Reményeik szerint szeptembertől újraindulhat a régi színházi élet, természetesen megfelelve a törvényi előírásoknak.
Az igazgató azt is hangsúlyozta, hogy van még némi bizonytalanság a hatékony működést illetően: maszkot viselnek, tartják a megfelelő távolságokat, folyamatosan mérik a testhőmérsékletet.
– A nehézkes körülmények ellenére is úgy gondolom: sikerült megoldani a helyzetet. A portaszolgálat május óta dolgozik, illetve hoztunk egy belső rendeletet is, miszerint külsős személyek csak előre egyeztetett időpontban jöhetnek be az épületbe és csak meghatározott ideig tartózkodhatnak bent – zárta beszámolóját Kányádi Szilárd.

Fülöp Orsolya
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés