A hónap végéig pályázhatnak a Hargita megyei gazdaegyesületek

Tejbegyűjtők, gyümölcsfeldolgozók felszerelését támogatják

Pályázati támogatásból vásárolt gyümölcsfeldolgozó gépek Gyergyócsomafalván. Közös haszon —   Fotó: Domján Levente

150 ezer lejes keretösszegből gyümölcstermesztőket, szarvasmarha-, juh- és kecsketenyésztőket tömörítő egyesületeknek, valamint a Hargita megyei mezőgazdasági szakmai egyesületeknek kínál eszközvásárlási, illetve rendezvényszervezési támogatást Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete. A pályázatokat október 30-ig fogadják.

Kissé megkésve ugyan, de idénre is kínál eszközbeszerzési támogatást a Hargita megyében működő állattenyésztő és zöldség-gyümölcs feldolgozó egyesületek számára Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete. Pályázhatnak továbbá a Hargita megyében bejegyzett mezőgazdasági szakmai egyesületek is.
– Három tematikus kiírást hirdettünk meg, a korábbi évekhez hasonlóan. A pályázati program keretösszege az idei évre 150 ezer lej, az összeg legnagyobb részét, 90 ezer lej értékben a Hargita megyei szarvasmarha-, juh- és kecsketenyésztők helyi egyesületei számára hirdettük meg, a korábbi évek tapasztalataira alapozva. A második kiírás a megyei zöldség- és gyümölcstermelők egyesületeinek szól, 30 ezer lej értékben, a fennmaradó összegre pedig más szakmai egyesületek pályázhatnak – mondta el érdeklődésünkre Miklóssy Enikő, a Vidékfejlesztési Egyesület igazgatója. Hozzátette, elsősorban a szakmai egyesületek tevékenységét segítő eszközök beszerzésére lehet pályázni, de támogatják események, szakmai egyeztetések szervezési költségeit is.

Támogatott beruházások
A gyümölcs- és zöldségtermelő és -feldolgozó egyesületek például konyháik felszerelésére, kukták, gyümölcsprések, magozógépek, inoxkagylók és -asztalok vásárlására igényelhetik a Vidékfejlesztési Egyesület anyagi segítségét, de támogatják a címkék, befőttes­üvegek, csomagolóanyagok, vagy akár a zöldésgtermesztéshez szükséges öntözőberendezések, eszközök beszerzését is. A szarvasmarha-, illetve juh- és kecsketenyésztő egyesületek tejbegyűjtő központok felszerelésére, hűtőtankok, tejminőség-ellenőrző készülékek, számítógépek, nyomtatók, tejkvótaprogramok vásárlására pályázhatnak, de a 49 százalékos támogatás felhasználható szállítóeszközök, legelőtisztító gépek, állatmérő mérlegek, kezelőkalodák, borjaztatók, juhnyíró gépek vagy – szükség esetén – állatszállító utánfutók (1500 kg-ig) vásárlására – derül ki a Vidékfejlesztési Egyesület pályázati tájékoztatójából. A mezőgazdasági szakmai egyesületek ugyanakkor kiállítások, kerekasztal-beszélgetések, tematikus szemináriumok vagy konferenciák szervezésére, szakmai rendezvényeken, tapasztalatcserén való részvétel költségeire, illetve eszközvásárlásra is pályázhatnak.
– Mindhárom kiírás esetében az igényelhető támogatás a pályázott összeg legtöbb 49%-a, ehhez legalább 10%-os önrészt, illetve más külső forrást kell a pályázóknak biztosítaniuk. A költségvetés benyújtása előtt érdemes a pályázati útmutatót alaposan áttanulmányozni az elszámolható költségtípusok kapcsán. Lehetőség van előleg igénylésére is! – hívja fel a figyelmet Miklóssy Enikő.
A pályázati támogatásra igényt tartó egyesületeknek viszont igyekezniük kell: a pályázatokat a hónap végéig, október 30-án délig lehet benyújtani, míg a megvalósításra, elszámolásaik összeállítására december végéig biztosítanak határidőt az érdekelt gazdaegyesületeknek.

Tíz év alatt 1,7 millió lej
– A Vidékfejlesztési Egyesület pályázati programja 2010-ben indult, 2010–2019 között összesen 1 753 650 lej vissza nem térítendő támogatásban részesültek a tagtelepülések szakmai egyesületei, illetve a megyei érdekeltségű szakmai egyesületek – számos településen hűtőtankok beszerzését támogattuk, de hozzájárultunk a Székelyföldi vadásznapok vagy a hagyományos mézfesztiválok szervezéséhez is, hogy csak néhány példát említsünk – emlékeztetett Miklóssy Enikő, aki idén elődjétől, Márton Istvántól vette át a Vidékfejlesztési Egyesület igazgatói feladatait.
A támogatás iránt érdeklődő egyesületek a pályázati kiírás részleteiért vagy egyéb tudnivalókért az egyesület munkatársai­tól a 0740–169850-es telefonszámon, vagy a karikascsilla@har­gitamegye.ro, vagy pedig a dezvoltareruralahr@gmail.com e-mail-címen érdeklődhetnek.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés