Beszélgetés dr. Szécsi Csilla infektológus szakorvossal

A tünetmentes fertőzöttek nem kapnak gyógyszert

A koronavírus-járvány és a Covid–19 megbetegedés kapcsán sok tévhit tartja magát, az egyik ilyen, hogy a tünetmentes fertőzöttek is gyógyszert kell szedjenek. Ezt is cáfolta beszélgetésünk során dr. Szécsi Csilla infektológus, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályának szakorvosa, aki kollégáival együtt a koronavírus-fertőzöttek ellátásán dolgozik.

– Mi az eljárás, az előírás: kapnak-e gyógyszert az igazoltan koronavírus-fertőzött, de teljesen tünetmentes személyek?

– A Romániában érvényes, az Egészségügyi Minisztérium által elfogadott protokoll szerint a tünetmentes betegek nem kapnak antivirális, antibiotikumos vagy immunmoduláló kezelést. A fertőzöttek kezelést akkor kell kapjanak, ha az állapotuk rossz irányba változik klinikai, laboratóriumi vagy radiológiai szempontból.

– A fertőzötteknek körülbelül mekkora hányada marad tünetmentes, és leginkább melyik korcsoport, ha be lehet ezt így határolni?

– A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba utalt betegek körülbelül egyötöde volt teljesen tünetmentes, leginkább gyermekek és fiatal felnőttek.

– Melyek a Covid–19 megbetegedés jellemző tünetei?

– A Covid–19 tünettana nagyon változatos: az ízérzékelés, a szaglás csökkenésétől kezdve, hányinger, hányás, hidegrázás, láz, száraz köhögésen át egészen a súlyos légzési elégtelenségig mindennel lehet találkozni.

– Milyen arányban fordulnak elő a súlyosabb esetek?

– Hetente több alkalommal is találkoztunk súlyos esetekkel, olyan betegekkel, akiket a Székelyudvarhelyi Városi Kórházba szállítottak át és ott az intenzív osztályon ápoltak.

– Azt hallottam korábban egy orvostól, hogy sokszor szinte előjel nélkül fordul át a betegség könnyű formából súlyosba…

– A Covid–19 egy kiszámíthatatlan és eddig ismeretlen kórkép, fokozott odafigyelést igényel mindenki részéről. Az esetek egy részénél a betegség 8-9. napján fordultak elő szövődmények, például légzési elégtelenség.

– Ön, aki orvostársaival, az asszisztensekkel és a többi kórházi alkalmazottal együtt ott dolgozik naponta a fertőzöttek között, mit mondana azoknak, akik szerint a fertőzés, a járvány és minden ezzel járó csak kitaláció vagy valami szándékos mesterkedés az emberek ellen?

– A koronavírus-járvány létezik, végigsöpört a világon és a Covid–19 betegség is létezik, emberek ezrei haltak bele világszerte. Előfordulhat tünetmentes, enyhe, középsúlyos, súlyos vagy kritikus formában is, potenciálisan halálos lehet, komolyan kell venni. Együttesen kell harcolnunk ellene, vigyáznunk kell a rizikócsoportokba tartozókra, az idősekre és a krónikus betegekre.

– Mennyire volt megterhelő a munka a koronavírus-fertőzötteket ellátó kórházi osztályokon az elmúlt időszakban? 

– Az elmúlt néhány hét nagyon nehéz volt mindenki számára, sok beteget kellett ellátni, gyakran 10-12-es csoportokban érkeztek a kontaktszemélyek, azok, akik fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba, vagy a gyanús esetek, akik a fertőzésre utaló tünetek miatt fordultak a kórházhoz. Ezúton szeretnék köszönetet nyilvánítani, hálámat és tiszteletemet kifejezni az egész munkaközösségnek, amely odaadóan, lelkiismeretesen és gyakran munkaidőn túl is végezte a munkáját.

– Ön mióta dolgozik a csíkszeredai kórházban? 

– Születésileg siménfalvi vagyok, 2017 decemberében költöztem Csíkszeredába, és kezdtem el dolgozni a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket ellátó osztályán. Az orvosi egyetemet Marosvásárhelyen végeztem el, 2013-ban fejeztem be, ezt követően a marosvásárhelyi, 1. Számú Fertőző Betegségek Klinikáján voltam rezidens négy évig.

– Mi a fertőző betegségeket kezelő orvos számára a legnagyobb kihívás?

– Egy általános érvényű szabály, amire a mentorom tanított és ami mindig kihívás is: megállapítani a megfelelő diagnózist, beállítani a helyes kezelést, a cél pedig a beteg gyógyulása, és ez mindenek előtt áll.

– Visszatérve a koronavírus-járványra. Milyen tanácsot adna a megelőzés érdekében? 

– A legfontosabb a megfelelő védekezés: a sebészi maszk használata a nyilvános helyeken és az alapvető higiéniai szabályok betartása. Vigyázzunk egymásra!
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek