Hirdetés

Hozzáláthatnak a székelykeresztúri Gyárfás-kúria felújításához

Összesen 256 műemléket, köztük a székelykeresztúri Gyárfás-kúriát újíthatják fel keddtől kezdve a Hívogató Románia. Az országjáró projekt elnevezésű örökségvédelmi program keretében – közölte kedden az RMDSZ.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Hozzáláthatnak a székelykeresztúri Gyárfás-kúria felújításához
Illusztráció Fotó: rmdsz.ro

Mint írták: az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának egyik kiemelt célja az épített örökség védelme, éppen ezért kezdeményezte az ország legnagyobb örökségvédő és hasznosító programjának elindítását, amelynek elnevezése: Hívogató Románia. Az országjáró projekt. A program keretében összesen 256 műemléket újítanak fel országszerte. A harmadik, legújabb kiírásra sikeresen pályázók április 25-től indíthatják a felújítási munkálatokat.

Az örökségvédelmi program harmadik kiírásából támogatott és rövidesen megújuló műemlékek között számos erdélyi vonatkozású is megtalálható, ilyenek például az élesdi Sólyomkő vára, a szilágynagyfalui Bánffy-kastély, a székelydályai református templom, a felsőbányai római katolikus templom, a temesvári Hunyadi-kastély, a gyalui római castrum és a Gyárfás-kúria Székelykeresztúron – áll a közleményben.

„Nagy öröm számomra, hogy a programnak köszönhetően ennyi értékes épület megmenekül. Bízom benne, hogy ezek az épületek a felújítás után a helyi közösségek anyagi hasznára is válnak, hiszen az a célunk, hogy minél több turistát csalogassunk ezekre a helyekre, így növelve a helyi közösség bevételeit és az új munkahelyek számát. Az 1000 éves királyi Sólyomkő vára, a Sturdza-kastély, a Gyárfás-kúria, a felsőbányai Nagyboldogasszony-templom mind olyan műemlékek, amelyeket országnak-világnak látnia kell, a Hívogató Románia. Az országjáró projekt keretében pedig nemcsak itthon, de Európa-szerte népszerűsítjük ezeket az értékeket” – idézte a közlemény Hegedüs Csilla RMDSZ-es államtitkárt.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!