Hirdetés

Hogyan lehet nőként férfiasnak mondott szakmában elhelyezkedni?

A pályaválasztással kapcsolatos nemi sztereotípiákat igyekeztek lebontani Székelyudvarhelyen, a nemzetközi nőnap alkalmából megrendezett pódiumbeszélgetés meghívottjai: négy olyan nő, aki férfiasnak bélyegzett hivatást választott magának. A rendezvénynek a székelyudvarhelyi Civil Központ előadóterme adott otthont.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 5 perc
Hogyan lehet nőként férfiasnak mondott szakmában elhelyezkedni?
Akik a nadrágot is hordják. Nők beszéltek férfiasnak tartott szakmákról Fotó: Hodgyai István

Nem függ nemtől címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést március 8-án az Udvarhelyi Fiatal Fórum és a Europe Direct Hargita Székelyudvarhelyen. A beszélgetés meghívottjai Benkő Kata informatikus, Molnos Boglárka játékvezető, Kapusi Edina építőmérnök és Bálint-Albert Anna erdőmérnök voltak. Hivatásválasztásuk ritkaságszámba megy, de közös bennük az is, hogy a munkaközösségük többnyire férfiakból áll, és a mai napig hitetlenkedve hallgatják végig a sikertörténetüket. 

Nemi szerepek és a pályaválasztás nehézségei
A pódiumbeszélgetést Ruszuly Sára színművész moderálta. A fórum elején elhangzott: a kezdeményezés nem titkolt célja az volt, hogy lerombolja a társadalom által elfogadott sztereotípiákat arra nézve, hogy melyik nemhez milyen szakmák illenek, és megteremtsék a – jelenkori szakmák tabukérdéseit feszegető – nyílt párbeszéd kereteit. A moderátor először azt kérdezte, a jelenlévők milyen visszajelzéseket kaptak a munkájukkal kapcsolatban. A válaszokból kiderült, hogy például az erdőmérnöknek pályakezdőként rengeteg hátránya keletkezett abból, hogy nőként szeretett volna a szakmájában elhelyezkedni.

A munkaadók nehezen bíztak meg benne, és az állásinterjúk közben elsőként rendre irodai munkát ajánlottak fel neki.

Eszébe sem jutott senkinek, hogy terepre küldjenek dolgozni, mondta a fiatal erdőmérnök. Anna mára a Székelyudvarhelyi Magánerdészet megbecsült munkatársának számít, ugyanakkor kezdetben nehéz volt elfogadnia, hogy a neme miatt nem kap állásajánlatot. A fizikai erőnlétet leszámítva, a nők is ugyanolyan hatékony munkavállalók, akárcsak a férfiak, mondta az építészmérnök. Hozzátette: nyilvánvaló, hogy a nők nem tudnak akkora súlyokat cipelni egy építkezésen, mint az erősebbik nem. Kompenzálásként pluszmagabiztossággal kell felfegyverkezzen, hogy a szakmáján belül komolyan vegyék a döntéseit. Ideális esetben a munkaközösség képes oldani a szakmai nehézségeket, ezért fontos a csapatmunka, vélekedtek a meghívottak.

A sportban egyre nagyobb a női játékvezetők elfogadottsága, de még mindig megdöbbenést vált ki a nézőkből, amikor Molnos Boglárka pályára lép – mondta a játékvezető. A pódiumbeszélgetésen elhangzott: őt is, akárcsak beszélgetőpartnereit, leginkább az motiválja, hogy bebizonyítsa a világnak: egy nő is tud sikeres lenni egy férfiasnak titulált szakmában.

A szoftverfejlesztő cégek szintén egyre több női munkaerőt szippantanak magukba, mondta az informatikus.

Egyre több nő fedezi fel a sport, az erdészet, az építészet vagy az informatika szépségét,

ezzel párhuzamosan azonban megjelenik az igény arra, hogy a nők is több esélyt kapjanak az említett szakterületeken, ne csak kedvtelésből, hanem szakmai szinten is tudjanak foglalkozni a férfiasnak mondott hivatásokkal. 

A női lét különlegessége
A moderátor kérdésére az erdészmérnök úgy fogalmazott: a női lét éppen attól izgalmas, hogy meg kell tanulni elválasztani a munkát a magánélettől. Mint részletezte:

a munkahelyen kénytelen háttérbe szorítani a nőiességét, csak a szabadidejében öltözködik kedvére.

Munka közben férfias csizmát, zöld vagy barna színű ruhákat visel, mert a hivatása ezt követeli meg. Ilyenkor a kényelem fontosabb a divatnál azért, hogy megfelelően tudja elvégezni a feladatait. Munkaidőn kívül nőiesen öltözködik, szívesen jár szórakozóhelyekre, szóval klasszikus módon éli meg a nőiességet, fogalmazott az erdészmérnök.

A játékvezető a külsőségek mellett megemlítette az érzelmeket, amelyek segítik abban, hogy a mindennapokban harmóniába kerüljön a női szerepeivel. A pódiumbeszélgetés résztvevői igyekeztek eloszlatni azokat a kételyeket és előítéleteket, amelyekkel egy nő gyakran találkozik a férfiak által uralt munkahelyeken.

Nőnap alkalmából a meghívottak a közönséget, illetve egymást is arra bátorították, hogy tudatosítsák magukban: a nőknek is egyre több lehetőségük van szabadon pályát választani. Elhangzott: minden karrierút óriási kihívás, ahol nemtől függetlenül tudásra és fejlődni akarásra van szükség.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!