Hirdetés

Sport sallangmentesen

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc

Legmerészebb álmomban sem gondoltam volna, hogy az FK Csíkszereda – Dinamo Bukarest mérkőzést a Dinamo ultrái között fogom végigizgulni! Még mielőtt megköveznének, kijelentem, titkon az FK Csíkszeredának szurkoltam, és kizárólag a munka miatt tartózkodtam a Dinamo szurkolói számára elkülönített zónában. 
Utólag egész kellemes élményként hatott a tavaszi estén, a LED-fal előtt állva szemlélni a mintegy ötszáz szurkolót, akik végigugrálták, -énekelték a mérkőzést, és zászlókat lobogtattak a csíki éjszakában. Főleg azért, mert többségük politikai, etnikai és nacionalista nézeteket nélkülözve csak a mérkőzésre és a Dinamo „bennmaradására” koncentrált. Én még ilyet nem láttam, hogy az ellenfél csapatát – nem tudom biztosan, hogy tiszteletből vagy megvetésből –szóra se méltassák a mérkőzés ideje alatt. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Időnként felhördültek egy-egy elpuskázott, kimaradt helyzetnél, és sűrű tapsban részesítették saját csapatuk kapusát a bravúros védéseknél. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a szurkolók nagyjából tízfős kisebb csoportja azzal próbálta szórakoztatni magát, hogy nacionalista és magyarellenes rigmusokat skandált, de ezt a többség még csírájában elfojtotta a Dinamo Bukarest indulójának éneklésével, jelezvén a kisebbségben levő társaiknak: „ebbe most nem megyünk bele”. Az indulatok valószínűleg azért sem harapództak el, mert a csendőrség határozott fellépést tanúsított a mérkőzés teljes ideje alatt, és a lefújást követően is. Az eredmény sem indokolta a rendbontást, hiszen a Dinamo már az első mérkőzésen kényelmes előnyre tett szert, amit meg is tartott, hiába a hazai csapat jó teljesítménye a párharc visszavágóján. 
Az élménynél maradva: az est folyamán számomra bebizonyosodott, hogy egy nagy múltú klubbal együtt jár a tiszteletteljes szurkolói hagyomány kialakulása is. Az első a csapat és a sport szeretete, sallangmentesen. 
A parkolóból szurkoló drukkereket megilleti a tisztelet, ámbár elsőre félelmetes volt, mégis valami emberit tapasztaltam közöttük. Hiba lenne általánosítani, hogy ezek a szurkolók egyenlőek az úzvölgyi temetőt 2019-ben feldúló ultrákkal. Lehet, hogy most is volt pár közöttük, de ettől a sport elkötelezett hívei elhatárolódnak, és a sporteseményeken ez lenne a természetes.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!