Segítségnyújtás

Pál Bíborka

Néztem egy riportot: esett az eső. Az óvodáskorú gyermekek a község pereméről sáros, földes úton gyalogoltak a napközibe. Félcipőikkel bokáig csúszkáltak a sárban, a nadrágjuk alja, szára is mocskos lett. Amikor az óvodába értek, a dadák és óvónők azzal kezdték a napi tevékenységet, hogy átöltöztessék, megmosdassák őket, tiszta ruhát adjanak rájuk.
Máshogyan indul egy átlagos nap azokban a tanintézetekben, ahol ilyen és ehhez hasonló jellegű problémákat kell megoldani. A csoportszobába piszkosan, éhesen érkező gyermeknek elsőként az alapszükségleteit kell kiszolgálni, csak ezt követően lehet arra kérni őt, hogy a körbe beülve, szépen meghallgassa a mesét, figyelmesen végigkövesse a mondókát és barátságosan játsszon a társaival. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Térségünkben ritkán beszélünk róla, de itt is vannak olyan tanintézetek, ahol a raktárhelyiségben gyermekbakancsokat, ruhákat tárol a vezetőség, hogy a téli időszakban segíteni tudjon azoknak a gyermekeknek, akiknek megfelelő téli lábbeli hiányában iskolába menet megfázott a lába. Olyan iskola is akad, amelyiknek a vezetősége táborhelyet alakít ki, hogy ezeknek a fiataloknak a nyári hónapokban esélyt, lehetőséget teremtsen arra, hogy pár napra vagy akár hétre, társaikhoz hasonlóan, ők is nyaralhassanak. 
És igen, sok Hargita megyei önkormányzat és iskola vezetősége élt az uniós és kormányprogramok nyújtotta lehetőségekkel is, aminek köszönhetően mindennap meleg ebédet ehetnek a gyermekek – és nem csak a hátrányos helyzetűek –, osztálykiránduláson vehetnek részt, felzárkóztató tanórákra járhatnak.  
A riportban látott óvoda a szülők adományaiból jut mosószerhez, amivel kimoshatják a gyermekek sáros ruháit, és ezzel egyben segít azokon a családokon is, ahol vezetékes víz hiányában kézzel mosnak. De szintén a családok felajánlásaiból szerveznek karácsonyi ünnepséget, kapnak ruhát, játékot és egyéb, a kicsik ellátásához szükséges eszközöket.  A segítségnek több formája működik tehát, a civil kezdeményezésre elinduló mozgalmak és programok pedig mindig jó példák arra, hogy az állami és uniós támogatások mellett milyen sok múlhat a közösségen.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!