Lehetne ünnep is

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 3 perc

Minden egyes tanévkezdéskor összeugrik a gyomrom, és évről évre nagyobb nyomásnak érzem, bár a gyermekeim nőnek s önállósodnak, nekem valahogy mind nagyobb tehernek tűnik a szeptembertől kezdődő kilenc hónap. De hallom másoktól is, hogy hasonló cipőben járnak, ahogy véget ér a nyár, és az ősz első jelei megjelennek. A tanévkezdés minden évben változást hoz a gyerekek életében, de a szülők számára is komoly stresszt okoz. De miért is ennyire megterhelő ez az időszak?
Egyrészt, bár nem ez az elsődleges, az iskolakezdés egyik legnagyobb kihívása a pénzügyi kötelezettségek növekedése. Az új tanév kezdetével számos kiadás jelentkezik: tanszerek, új ruhák, sportfelszerelések, és gyakran még elektronikai eszközök beszerzése is szükséges. Egyes családok számára ez komoly anyagi megterhelést jelent, különösen, ha több gyermek is iskolába jár. Mi eddig apránként vásároltunk be a gyerekeknek, mikor mi jutott eszünkbe, most először fordult elő, hogy egyszerre szereztük be a legszükségesebbeket, hát bizony jól elkerekedett a szemem a fizetnivaló láttán. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


De az iskolakezdés nemcsak a pénzügyekről szól, hanem a mindennapi rutin átszervezéséről is. A lelassult nyári napok után vissza kell állni a korai ébredésre, a délutáni különórákra és a házi feladatok elvégzésére, ami fárasztó feladat gyereknek, szülőnek egyaránt. Hazamegy a gyerek háromkor, fal valamit, utána gyorsan edzés vagy különóra, a kora esti órákban el is lehet kezdeni a házi feladatot. A szülőkkel, persze, akik szintén nincsenek szellemi teljesítményük magaslatán azokban az órákban. Az iskolában meg folyamatosan nyomás alatt van a gyerek. Ha jól viselkedik, tisztelettudó és nem zavarja az órákat, akkor mások szidalmazása miatt érez feszültséget. Büntiszoba, az... már a megnevezése is megírja előre a kudarcát. Lenyugodnia, lecsendesnie kellene azoknak, akiket ide küldenek, nem büntetésben lenni. Elképzelem, ahogy különböző osztályok bajkeverő tizenévesei összegyűlnek egy órára mondjuk a könyvtárban... Ha biztosítanának hozzá szakembert, még hasznos is lehetne, de így a könyvtáros nénik fognak pszichológushoz járni egy idő után.
Azért megyek, s kivasalom az ünneplőket, hogy az elvárásokhoz üssék a mércét a lurkók. Hogy minek erőltetik ezt is...





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!