Hirtelen kell

Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc

Előfordul néha, hogy nincs idő, valamilyen ügyes-bajos dolog nem tűr további halasztást, és erre csak az utolsó pillanatban eszmélünk rá. Ilyenkor bármiről is van szó, az hirtelen kell. Szerencsés esetben pontosan tudjuk, hogy mit és hogyan kell tennünk azonnal, hogy megoldjuk a fennálló problémát. Ez azért jó, mert különösebb fejtörés nélkül valóban késedelem nélkül tudunk munkához látni. Sajnos azonban ez nem mindig van így. Előfordul, hogy hiába tudjuk, hogy hirtelen meg kell tennünk valamit mégis halványlila segédfogalmunk sincs, hogy miként fogjunk hozzá. Ez baj. Mert ha hirtelen kell valami, akkor nem állhatunk neki totojázni, nem vakargathatjuk a fejünk búbját, nem mélázhatunk el a megoldandó kérdés lehetséges cselekvési tervein. Egyszerűen ilyesmire nincs idő, azonnal cselekedni kell. Hiába mondja a népi bölcsesség, hogy hamar munka ritkán jó.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A népi bölcsességnek nagy valószínűséggel teljes mértékben igaza van. A gyorsan, sebtében végzett munkában valóban rengeteg a hibalehetőség. Számtalan példát tudunk rá, amikor az elvégzett munka minőségét valóban megsínylette a kapkodás. Sőt! Alapvetően mi magunk sem tanácsolnánk soha senkinek, hogy kapkodjon, ne kellő odafigyeléssel végezze a munkáját, mert abból tényleg semmi jó nem tud kisülni. Elég, ha eszünkbe jut, hányszor fordult elő a nem is olyan távoli múltban, hogy egy-egy településen leaszfaltozták az utat, majd később feltörték, mert a gázvezetéknek épp az úttest alatt kellett áthaladnia. Sajnos egyáltalán nem ritka eset, hogy nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a baj. Bosszankodtunk is épp eleget az ilyen és ehhez hasonló dolgok miatt.
Arról nem is beszélve, hogy ügyintézés közben gyakran az a benyomásunk támad a bürokrácia útvesztőiben bolyongva, hogy a kapkodva, sebtében elvégzett, elfuserált munka nem kivétel, hanem maga a szabály. A korrektség kedvéért tegyük hozzá, hogy néha az is előfordul, hogy mi vagyunk túlságosan türelmetlenek. 
Én mindenesetre nem törnék pálcát mások fölött. Már csak azért sem, mert pontosan tudom, hogy mit jelent az, amikor valamilyen feladatot gondolkodás nélkül kell végrehajtani. Hosszasan tudnám még boncolgatni a témát, de nem érek rá. Épp egy villanást kell írnom. Hirtelen kell.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!