Hirdetés

Felelősségteljes kutyatartás

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc

A kutya az ember legjobb barátja – tartja a népi bölcsesség. Mára azonban ez nemcsak egy egyszerű kijelentés, ugyanis számos tudományos kutatás megalapozza az állítást. Talán nincs is a világon még egy olyan állatfaj, amellyel annyira szoros lenne az ember kapcsolata, mint a kutyával. Barátságosak, taníthatók, felismerik az emberi érzelmeket, ezért terápiás célra is kiválóak, de nagyszerű munkatársak, családtagok, kedvencek, házőrzők, vadászok, versenyzők stb., akik hálával és hűséggel viszonozzák a kapott szeretetet, gondoskodást. 
Bár az ebek korábban pusztán haszonállatok voltak és konkrét célból tartották őket, mára ez jelentősen megváltozott, és főként a küllem, méret határozza meg a leendő gazdik választását. Azt azonban mindenképp érdemes észben tartani, hogy egy állat – jelen esetben kutya – legalább tízéves elkötelezettséget jelent. Kötöttség és felelősség egyaránt, nem utolsósorban pedig nem kevés anyagi költséggel jár, hiszen megfelelően táplálni és a kötelező orvosi vizsgálatokat elvégeztetni is pénzbe kerül, a kozmetikázásról nem is beszélve. 


Hirdetés


Egy éve már, hogy tizenkét csodás együtt töltött év után szeretett kutyánk elment az örök vadászmezőkre, most pedig úgy érzetük, hogy eljött az ideje beszerezni egy újabb négylábú családtagot. Hosszas töprengés, mérlegelés és választás után megszületett a döntés, és néhány napja megérkezett a várva várt kiskutyánk. Tüneményes kis jószág, barátságos és csak úgy sugárzik az értelem a két gyönyörű szeméből. Egy kiskutya azonban nagyon sokban hasonlít a kisbabákhoz, amíg nem alkalmazkodik az új környezetéhez. Játszik, eszik és alszik, közben felfedezi a világot és feszegeti a határait is, akárcsak a gyermekek. Na és persze sír, főleg éjszaka, és teszi azt olyan keservesen, hogy belesajdul a szívünk. Hiába szeretgetjük, simogatjuk, megfejteni mégsem tudjuk, hogy mi lehet a baj. Talán hiányzik neki az igazi családja? Vagy egyszerűen csak magányos? Lehet, hiszen rövid ideje vagyunk együtt. Mindenesetre bízunk benne, hogy az álmatlan éjszakák mihamarabb elmúlnak, és sok szép, boldog év s megannyi kaland vár ránk a közös jövőnkben.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!