Előzékenység

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc

Nem vagyunk hozzászokva az előzékenységhez, a közutakon legalábbis ez látszik. Ezt a sofőrök, biciklisek is tudhatják, tapasztalják mindennap, de a legeslegjobban a gyalogosok vannak ezzel tisztában. Természetesen vannak kivételek, és aki kikéri magának, hogy ő igenis előzékeny, és hozzá is van szokva ehhez a viselkedésmódhoz, attól bocsánatot is kérünk, de most nem a kivételes esetekről van szó, mert ahogyan mondani szokás, azok erősítik a szabályt.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Visszatérve a gyalogosokra: azért kell őket külön említeni, mert a közúti forgalom hierarchiáján ők vannak a legalsó szinten (ők haladnak a leglassabban, védtelenek, kiszolgáltatottak), és mert sokan vannak, sokfélék. Van például trehány, nemtörődöm gyalogos, aki nincs tekintettel a siető sofőrökre, ennélfogva ráérősen lépked át az úton (a siető sofőrök és az ilyen gyalogosok általában keresztezni szokták egymás útját). Van azonban együttérző, empatikus, jó gyalogos, aki meggyorsítja lépteit, ha egy autósnak muszáj átengednie őt az átjárón, mert átérzi a várakozás kellemetlenségét. Ráadásul lépteit nemcsak meggyorsítja, hanem futólépésre vált. Egyik kezében punga, a másikban necc, viszi a hozzávalókat az ebédhez, és magassarkúban, szoknyában szalad át az átjárón, kis lépésekben, egyenes háttal, a karjait nem tudja mozgatni, csak a vállait, de szalad, és még arra is figyel, hogy az út közepére érve fejével biccentsen, hogy köszönje meg a sofőrnek ezt a kivételesen kedves gesztust. Vagy nem szoknyában és magassarkúban, hanem salopétában, félvállra vetett hátizsákkal fut – igazából mindegy, hogy milyen nemű, korú és foglalkozása szerint hová sorolható, mert a jó gyalogosnak mindig van annyi ereje, hogy az átjárón átszaladjon. A futólépés ugyanis annak a jele, hogy a jó gyalogos tisztában van azzal, hogy mekkora fennakadást okoz a forgalomban az ő úton való átkelése. Ezt a fennakadást szándékozik csökkenteni azzal, hogy minél kevesebb ideig van az autót vezetők útjában, nem mellesleg menti az irháját abban az esetben, ha egy sofőr esetleg nem áll meg teljesen, hanem csak lassít. A jó gyalogos mindenre felkészült.
Pedig nem túl messze innen még akkor is lassítanak és fékeznek a sofőrök az autóval, ha a gyalogos közel lépett az átjáróhoz, mintha át akarna menni rajta.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!