Elevenedő értékek

Pál Emil

Augusztus 3-án nyitották meg a Pest Vármegyei Értéktár egy részéből összeállított vándorkiállítást Székelylengyelfalván, melyet egy hét múlva Felső­boldogfalván, majd Székelyszentkirályon lehet meg­tekinteni. Az értéktár különben 256 értéket jegyez, ennek összeállítását külhonban egy kor­mányrendelet szabályozza. A nemzeti értékeket egy piramisrendszerbe foglalták, melynek csúcsát a hungarikumok képezik. Környékünkön bár kia­lakulóban vannak egyes tele­pülések, községek értéktárai, ám ezek korántsem öltöttek akkora méretet, mint a magyarországi példák. Az itthoni kezdeményezések azonban sokszor akadályokba ütköznek az emberi erőforrás hiánya miatt. 

Értékeinkkel, örökségünkkel, noha tisztában vagyunk, látogatjuk, gyakran használatba vesszük azokat, úgy látom, még gyerekcipőben jár a társadalmi felelősségvállalás. Hiszen van mikor elegendőnek bi­zonyul, hogy egy-egy történelmi jelentőségű épü­letet meglátogatunk, el­merülünk történetének rejtelmeiben, mindez azonban nem védi meg a ránk hagyott örökséget. Pedig ezek az értékeink egyre nagyobb veszélybe kerülnek a felgyorsult életvitel, a figyelem és felelősségvállalás hiánya miatt. Emellett fontos kiemelni, hogy a kulturális örökség egyfajta végvár, védelemként szolgál kisebbségünk megmaradásának, amit nekünk is védenünk kell, hogy erejében megmaradhasson. Az örökség felelősséggel jár.

Akire örökséget hagytak, annak kötelessége gondjába venni, ápolni, megőrizni, hiszen egyszer neki is kötelessége lesz átörökíteni azt. A kötelesség alól természetesen ki lehet bújni, nyugodtabb, a kisebbségi értékektől elszigetelt élet­módot lehet folytatni, lehet választani a Nyugat hathatós vonzását képező könnyebb utat, ami mára az anyagi biztonság egyik fundamentumává vált. De a kérdés feltéve marad: mit veszít az, aki hátat fordít annak az anyagnak, melyben ősei szeretete és felelőssége öltött matériát? Igazából mi okozza azt, hogy a településeink értéktárainak dédelgetett ötlete, eddig néhány kimagasló példa ellenében, az aszfaltozási munkálatok iratkötegei alatt maradtak? Holott, ha jól belegondolunk, egy kezdetleges értéktár összeírásához még pénz sem kell.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!