Hirdetés

Bedobott törölköző

Vlaicu Lajos

Mi lesz, ha a gyermek bedobja a törölközőt? A szülők sok esetben hajlamosak gyerekeiknek megálmodni a teljes életüket, teszik mindezt oly mód, mintha a bölcsőtől egészen a sírig figyelemmel követhetnék életútjukat. A szülői társadalom egy része, akik maguk is tele voltak ambíciókkal, de valamilyen oknál fogva egy bizonyos szinten megálltak álmaik beteljesítésében, gyermekeik révén próbálják azt elérni. Nyilván mindenki a maga tapasztalataiból kiindulva próbálja gyermekei útját egyengetni. Nehéz az egyensúlyt megtalálni, hogy mikor kell szorosan fogni és mikor kell lazábbra engedni a gyermeknevelésben a gyeplőt.
Sokan próbálják túl szorosan, már-már görcsösen mindent és mindenkit félreállítva kitaposni a gyermek előtt a karrier ösvényét, mások meg teljesen szabadjára engedik. Nos, talán az az egészséges, hogyha nem esünk egyik végletből a másikba.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A gyermeket kiskorában szinte alig kérdezik meg, hogy az, amit a szülők valójában kitűztek célul számára, azt ő akarja vagy sem. Egyre több energiát és pénzt ölnek taníttatásába, illetve sok esetben ezzel párhuzamosan sportolói pályájának beindításába.
Később talán az a szerencsésebb, ha a gyermek már tinédzserkorában eldönti, hogy neki mégsem a szülők által kezdett ösvényt kell járnia, szeretne valami egészen másban kiteljesedni. Bedobja a törölközőt „idejekorán”. Mi lesz a szülői reakció?
Nem tudom, miért élik meg sokan csalódásként, ha a gyermekük nem hajlandó a szülei által kitaposott ösvényen továbbhaladni. Kinek a hibája, a gyermeké, vagy a még mindig vágyálmait hajszoló felnőtteké?
Gyermekkorban sport és tanulás terén számtalan lehetőséget ki lehet és ki is kell próbálni, de később engedni kell, hogy a gyermek saját maga dönthesse el, melyik úton szeretne továbbhaladni. Valószínűleg ezt nehéz elfogadni, hiszen a gyermek mindig gyermek marad a szülei számára. De meg kell adni neki azt a bizalmat, hogy tudja mit csinál, még ha elsőre pokolian nehéz is.
Türelemre és elfogadásra, nem pedig előre kitaposott ösvényekre van szükségük a gyermekeknek. És lehetőleg ne bedobott törölközőként tekintsük a következő generáció döntéseire.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!