Hirdetés

A szépségért meg kell szenvedni

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc

„A szépségért meg kell szenvedni!” – mondta oktató jelleggel nagyanyám, és a fésűvel nekiállt kócos hajamnak, mire heves tiltakozásba kezdtem, elvörösödött fejjel, teli torokból üvöltöttem, és keservesen bőgtem. Pár nappal később, amikor kiléptünk a fodrászat ajtaján, ő elégedett arcot vágott, én pedig a hosszú hajam hűlt helyét tapogattam. Olyan rövidre vágták, hogy a makacs tincsek semmiképp se tudjanak összegubancolódni, és a szabványnak megfelelő lehetett, mert azután az oviban a fiúkkal együtt rúghattam a labdát, ugyanis befogadtak kis bandájukba.
Az, hogy a szépségért meg kell szenvedni, az első, lányok viselkedését meghatározó parancs volt, amit hallottam. Később jött a többi elvárás: egy kislánynak nem illik böfögni, káromkodni, visszapofázni stb.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Ha játszottunk, sosem indultunk veszélyes, kalandos expedícióra, mint a fiúk, és elsőáldozáskor irigykedve néztük őket, mert ők biciklit vagy számítógépet kaptak ajándékba, mi pedig nyakláncot vagy edénykészletet. Ha egy ünnepi alkalomra szüleink fodros, habos-babos ruhába öltöztettek, a rokonok megdicsértek szépségünkért, és ha később a hercegnői öltözékben nem kergetőztünk a többi gyerekkel, hanem szófogadón ülve maradtunk, akkor is helyeseltek. Megtanultuk, hogyan kell hölgyhöz illően viselkedni, öltözni, enni, beszélni, mert egy igazi hölgy nem hord túl rövid szoknyát, kihagyja a desszertet, sminkel, púderezik, pirosít, meghosszabbítja a szempilláját, nem vágatja túl rövidre a haját, nem beszél túl hangosan… és még sorolhatnánk.
Nem mintha a fiúkkal szemben nem lennének elvárásai a társadalomnak – a nemi sztereotípiákat nem ússzák meg –, épphogy csak más elvárásai vannak. Értelemszerűen a saját bőrömön ezeket nem tapasztaltam. A rövid, fiús hajam visszanőtt, mielőtt szélesebb körökben is bizonyítanom kellett volna a bátorságom és rátermettségem, én meg újból a lányok között vertem tábort. Pedig a fiúknak sincs könnyű dolguk, mert tőlük erőt, bátorságot, katonás harciasságot és teljesítményt várnak el. 
Közben pedig arra gondolok, hogy ha már a társadalom mindenképp elvárások elé állít, akkor a nemi sztereotípiák szajkózása helyett inkább megmondhatná azt, hogy milyennek kell lennie egy embernek.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!