Hirdetés

Fakereszt

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc

A múlt héten a jogerős végzésnek eleget téve lebontatta az illegálisan felállított betonkereszteket Dormánfalva önkormányzata. A Calea Neamului szélsőségesen nacionalista szervezet vezetője bejelentette, ötven helyett 150 fakeresztet állítanak a helyükre. Mihai Tîrnoveanu az időpontot is kitűzte a közösségi médiában közzétett bejegyzésében, ismét elvadult nacionalista érzelmű állampolgárokat toboroz szombatra Úzvölgye „visszafoglalására”, és közben adományokat gyűjt a jelentkezők szállításának kifizetésére.
Ezzel párhuzamosan, a mi oldalunkról szemlélve az eseményeket megyénk vezetője, örömmel kérdezgeti a közösségi média népét, hogy ki gondolt erre a sikerre, amikor nekifogtak és jogi útra terelték a betonkeresztek eltávolítását. Ezúttal a sörbontás ugyan elmaradt, de a boldogság így is érzékelhető volt a megyeelnök szavaiból. 
Most pedig kapcsoljunk át! És máris folytatjuk Apa, kezdődik! című rovatunkkal. Ugyanis alig három napja történt, hogy az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatos intézkedésekről és megoldásokról, az elesett hősök emlékhelyén történő civilizált események biztosítása érdekében folytattak párbeszédet Hargita és Bákó megye képviselői, a két megye prefektusa, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Csíkszentmárton és Dormánfalva polgármestere, valamint a védelmi minisztérium képviselői.
A diskurzus alatt a felek egyetértettek a következőkkel: a törvények tiszteletben tartásával igyekeznek minden olyan demonstráció elkerülésére, amely sértené az ott nyugvó hősök tiszteletét nemzetiségüktől függetlenül. A jelenlévők abban is megegyeztek, hogy a helyi hatóságok támogatják azokat a rendezvényeket, amelyekkel a hősök előtt hajtanak fejet, tiszteletben tartva a kötelességük teljesítése közben elesett áldozatokat.
Sőt a felek, ha már úgyis jelen voltak és belemelegedtek a bólogatásba, akkor már abban is megegyeztek, miszerint az Úzvölgyében harcoló összes nemzetnek külön parcellája legyen.
Akkor ezzel rendben is lennénk, gondolhatnánk naivan, győzött a diplomácia! 
„Hála Istenek! Van igazság!” – érkeztek a kommentek az úzvölgyi katonatemetőről szóló tudósítások alá. Csakhogy a megállapodás utolsó passzusa miatt, újabb fordulatot vettek az események. Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) elfogadhatatlannak tartja a Hargita és Bákó megyei tisztségviselők legutóbbi megegyezését. „A történelmi tények és a rendelkezésre álló vonatkozó dokumentumok és források bizonyítják: az úzvölgyi katonatemetőben nem nyugszanak román hősök. Kizárólag az osztrák–magyar hadseregben szolgálatot teljesítő és hősi halált halt katonák, így a különböző nemzetek képviselőinek állítandó emlékhely nem lehet más, mint a történelemhamisítás egy újabb eszköze” – vélekednek az EMSZ-nél. 
A Nemzet Útja mozgalomnak nem sikerült a buldózerek elé állni, mikor bontották a betonkereszteket, ámbár valószínűsíthető, tudtak róla, de az éj leple alatt zajlott mégis az akció. Az RMDSZ részéről ezúttal szolidabb az öröm, és szinte azonnal a betonkeresztek eltávolítását követően tárgyaltak. Az RMDSZ tárgyalásokon kifejtett tevékenységét kifogásolja az EMSZ. Az AUR és a Calea Neamului viszont közeledik, és talán a kisebbik baj az Úzvölgye, nagyobb baj a nacionalista érzelemtől fűtött radikális pártok megerősödése a jövő évi választásokra. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!