Hirdetés

A RO-Alert védelmében

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc

A hatóságok figyelmeztető üzenetet küldenek a vészhelyzet közelében lévő mobiltelefonokra. Ehhez a RO-Alert-rendszer üzemeltetője egy digitális térképpel rendelkezik, amelyen kiválaszthatja azt a területet, ahová a figyelmeztető üzenetet kell küldeni. A kiválasztott területen lévő összes mobiltelefon-szolgáltató mobilkommunikációs antennája a figyelmeztető üzenetet az adott területen működő összes mobiltelefonra sugározza. A mobiltelefon-használók nevére és telefonszámára nincs szükség, így azok ismeretlenek maradnak.
Figyelmeztető üzeneteket csak az arra felhatalmazott felelős hatóságok küldhetnek. RO-Alert-üze­neteket csak akkor küldenek, ha az életet, az egészséget vagy a vagyontárgyakat komoly veszély fenyegeti. Időnként tervezett tesztüzenetek is küldhetők. 
A RO-Alert-rendszert olyan súlyos helyzetekben használják, amikor a polgárok élete és egészsége veszélyben van, mint például szélsőséges időjárási események, fenyegető áradások, terrortámadás vagy más, a közösségeket súlyosan fenyegető helyzetek. A RO-Alert-rendszert Románia területén a 2017. október 5-i 72. számú sürgősségi rendelet alapján a Belügyminisztérium vezette be a Rendkívüli Helyzetek Főfelügyelőségén keresztül és a Különleges Távközlési Szolgálat technikai támogatásával.
A fentiekben leírt használati útmutató alapján most már értjük, igaz?! Azonban vannak a RO-Alert-jelzésnek kellemetlen mellékhatásai is. Például éjszaka egy fárasztó nap végén, hányan ébredtek erre a cseppet sem kellemes jelzésre. Talán ez a kisebb probléma a rendszerrel, mert jogos a felvetés, ha baj van, akkor álmunkból is fel kell ébredni. Viszont Tusnádfürdőn kialakult az úgynevezett RO-Alert-turizmus (bár egy szakemberekből álló helyi csoport már dolgozik a jelenség visszaszorításán). Egész pontosan arról van szó, hogy amikor medveveszélyre figyelmeztetik a lakosságot, a helyiek már a fejüket sem emelik fel – ez sajnos a másik véglet –, de a turisták előszeretettel szaladnak illegális medvelesre. Ha sikeres volt a medveles, akkor a fotók elkészülte után visszatérnek a szállodába, ha kevésbé volt sikeres a medvével való találkozás, akkor a szállodai kosztot felváltja a kórházi. Hargita megyében az év minden napjára jutna legalább egy medveriasztás. Ezért nemcsak Tusnádfürdőn, hanem általánosan megyénk lakóira is jellemző, annyira immunisak lettünk a medveriasztásra, hogy már a többi figyelmeztetést sem olvassuk el, sőt sokan eleve tiltják az effajta üzeneteket, pedig fontos lenne, hogy cudar időjárás esetén legalább a tiszta ruhát leszedjük a szárítókötélről. 
Újabban bővült a RO-Alert-riasztások portfoliója, jelez az ország keleti részének, ha okosbombák potyognak a fejükre. Lassan talán a jelzéseken túl azt is odaírhatnák, melyik bombabiztos óvóhelyekre vonuljon félre a csetőceán, ha már a szomszédban háború zajlik. De addig is érezzük otthon magunkat, itthon! A RO-Alert előbb-utóbb, úgyis jelez, ha baj van. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!