Hirdetés

A felháborodás kultúrája

Benedek-Székedy Sándor
Becsült olvasási idő: 3 perc

Sokszor azt hiszem, nem lehet már fokozni a magyar közbeszédben tomboló hisztériát, de folyton rácáfolnak erre. Hosszú ideig abban reménykedtem, hogy a „Jaj, merre halad ez a világ!” típusú sápítozások is lecsengenek bizonyos generációkon túl, de hát újra és újra felhangzik a sivalkodás. Az jó, ha van álláspontunk és reakciónk a világ történéseire, csak ne lenne ennyire idegbajos, felszínes tájékozódáson alapuló – és nem utolsósorban aránytévesztett.
Természetesen igény van minderre, és a politika ki is szolgálja. Mifelénk szélsőséges pártok hergelnek folytonos félremagyarázással és értékeinkre leselkedő veszélyekkel riogatva, míg a szomszédban ugyanez kormányzati szinten folyik. Egész politikát alapoznak szalmabábérvelésre, azaz arra, hogy előbb eltorzítják, félremagyarázzák, kiforgatják az ellenfél mondandóját, majd arra az interpretációra támaszkodva egy jó nagyot vitatkoznak, földbe döngölve a kiszemelt áldozatot. Sokan ennek hatására (és talán mazochizmusból) háborodnak fel. A háborgás pedig végigfut a közösségi oldalakon, a fénysebességnél is gyorsabban. Ráadásul azt is figyelmen kívül hagyják, hogy ami sérti az ízlésüket, az nem biztos, hogy az érdekeiket is sérti, vagy bármire is rákényszerítené őket. Nyilván, ezt a két dolgot is szeretik összemosni.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Mindezt kiválóan illusztrálta a párizsi olimpia megnyitója körüli cirkusz. Vannak, akik egy nekik nem tetsző pár százaléknyi részleten kívül nem is hajlandók egyebet meglátni egy műsorból. Elkerülték a figyelmüket a párizsi csodás légi felvételek, a hihetetlenül megkoreografált jelenetek, a végtelenül profi rendezés…? Nem szoktam olimpiai megnyitókat nézni, de utólag megtekintettem a több mint négyórás közvetítést, hogy lássam, miről is van szó (a híresztelések ellenére nem tüntették el a világhálóról – és a mai világban ez pár másodperces kereséssel kideríthető lenne…). A transzokkal kapcsolatos kiakadásról pedig az az interneten megfogalmazott bölcsesség jutott eszembe, mely szerint, ha azt hiszed, hogy a gyermeked meleg vagy transznemű lesz attól, hogy a sokszínűségről tanul (vagy jelen esetre vonatkoztatva: ilyet lát), gondolj arra, hogy te is elolvastad okos emberek könyveit, mégis hülye maradtál. Ezt a kijelentést persze elmeorvosok még nem bizonyították. De nem is cáfolták.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!