Hirdetés

Az RMDSZ szerezte meg polgármesteri és önkormányzati képviselői tisztségek túlnyomó többségét

Az RMDSZ jelöltjei nyerték a helyhatósági választásokon a legtöbb polgármesteri tisztséget Hargita megyében, szintén a szövetség szerezte meg a megyei és helyi tanácsosi tisztségek többségét, valamint a megyei tanácselnöki tisztséget is, továbbá az EP-választásokon is rájuk adták le a  legtöbb szavazatot a megye választói – derül ki a Hargita Megyei Választási Iroda csütörtök este közzétett végleges eredményeiből.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Az RMDSZ szerezte meg polgármesteri és önkormányzati képviselői tisztségek túlnyomó többségét
Illusztráció Fotó: Veres Nándor

A végleges választási eredményeket rögzítő jegyzőkönyvek tanúsága szerint Hargita megye 67 polgármesteri tisztségéből 48-at RMDSZ-es jelölt szerzett meg, a Szociáldemokrata Párt (PSD) hat, az Erdélyi Magyar Szövetség három, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) két, a Magyar Polgári Erő egy elöljárói mandátumot szerzett.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Hét polgármesteri tisztséget független jelöltek szereztek meg. A helyi önkormányzati képviselő listáira

az összesen 130 226 érvényes szavazat közül az RMDSZ 94 125-öt kapott,

ezzel az elérhető 835 mandátumból 631-et szerzett meg.  A négy évvel ezelőtt megtartott helyhatósági választások után 570 önkormányzati képviselője volt az RMDSZ-nek. A második legtöbb szavazatot az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltjei kapták, így összesen 78 önkormányzati képviselőt delegálhatnak a községek, városok közgyűléseibe. A román pártok közül a PSD 48, a PNL 28 önkormányzati képviselői helyet szerzett meg. A Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR) és a Magyar Polgári Erőnek 7-7, az SOS Románia pártnak 6, a Népi Mozgalom Pártnak 5, a Székelyudvarhelyért Pártnak 3, a Mentsük meg Romániát Szövetségnek 2 képviselője lesz a helyi közgyűlésekben. Egy-egy önkormányzati képviselője lesz a PSD–PNL választási szövetségnek, a Nagy-Románia Pártnak, a Phralipe Roma Pártnak, a Pro Európa Roma Pártnak, a Nemzetii Újjászületés Szövetsége Pártnak és a Szabad Emberek Pártjának. 14 független jelölt szintén helyi tanácsosi mandátumot nyert.

Hargita Megye Tanácsában az RMDSZ-nek 24 önkormányzati képviselője lesz, néggyel több, mint a legutóbbi választások után. Két-két mandátumot szerzett még a PSD, a PNL és az Erdélyi Magyar Szövetség. A megyei tanácselnöki tisztséget Bíró Barna Botond jelenlegi RMDSZ-es megyei tanácselnök-helyettes nyerte el, a 129 952 érvényes szavazatból 103 101-et rá adtak a választók.

Az RMDSZ EP-képviselőjelölti listájára 111 941 szavazatot adtak le az érvényes 132 131-ből.

A roaep.ro internetes oldalon közzétett adatok szerint Hargita megyében a választási részvétel 50,99 százalékos volt, abban a 31 községben is sokan szavaztak, ahol csak egyetlen polgármesterjelölt indult.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!