Vonzó intézmény az iskolaelhagyás ellen

Megújult épületben kez­d­­­­­­hették a tanévet a fiatfalvi iskolások, de hamarosan az óvoda energetikai korszerűsítését is elvégzik. A legkisebbek a közösségi házba költöznek majd a munkálatok idejére.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Vonzó intézmény az iskolaelhagyás ellen
Megújult iskolaépület. Szükséges munka Fotó: Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatal / Fb

Megújult környezetben, tiszta, rendezett iskolában kezdhették a tanévet a fiatfalvi gyermekek, miután kívül-belül megújult az általános iskola épülete. A székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskola alárendeltségébe tartozó oktatási intézménynek otthont adó épületre ráfért már a korszerűsítés, hiszen több mint harminc évvel ezelőtt tatarozták legutóbb.

– Csúnya volt az épület kívülről már, nyugodtan mondhatjuk ezt, ezért is kezdeményeztem a korszerűsítését

– indokolta a munkálatok szükségességét Kiss József igazgató.
Az épületen kicserélték a nyílászárókat, javították a tetőszerkezet hibáit, ahol kellett cserepet is cseréltek, javították és kifestették a falakat az osztálytermekben és az épület homlokzata is megszépült. A munkát sikerült a nyári vakáció idején elvégezni, így zavartalanul indulhatott a tanév.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az épületben előkészítőtől egészen nyolcadikos korig tanulnak a gyermekek, összesen 58-an, főleg szimultán osztályokban. Az elemisták két osztályban, míg az V. és VII. osztály is összevonva működik. A nyolcadikosok a törvény szerint létszámtól függetlenül külön osztályban tanulnak, hatodik osztály pedig jelenleg nincs. Az iskolában főleg roma gyermekek tanulnak, a korszerű körülmények megteremtésével pedig bíznak benne, hogy ezáltal hozzájárulnak az iskolaelhagyás csökkenéséhez. 
A munkálatok összértéke megközelíti a 190 ezer lejt, amelyet teljes egészében Székelykeresztúr Önkormányzata önerőből finanszírozott. Koncz Hunor-János, székelykeresztúr polgármestere elmondta, nagyon fontos számukra, hogy a városhoz csatolt települések is fejlődjenek. Nemsokára elkezdődik a településen az óvoda korszerűsítése is, erre a munkálatra két másik székelykeresztúri napközivel együtt sikeresen pályázott még 2022-ben a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságánál (AFM) a polgármesteri hivatal. A fiatfalvi óvoda esetében a közbeszerzési eljárás lejárt, megvan a kivitelező vállalkozás, az elmúlt időszakban pedig a közösségi házban rendbe tettek két termet, ahová átköltözhetnek a gyermekek a felújítás idejére. Az épület energiahatékonyságán javítanak, vagyis korszerűsítik a fűtés- és villanyhálózatot, szigetelik a falakat, cserélik a nyílászárókat és egy kis napelemes rendszerrel is ellátják, amely besegít az energiatermelésbe. 

Vonzó intézmény az iskolaelhagyás ellen
Mindezek mellett Fiat­falván hiánypótlásként új közösségi teret is kialakítottak az elmúlt időszakban, korszerű játszótérrel, közel ezer növénnyel, parkolóhelyekkel, itt is a munkát heteken belül befejezik. Az új közösségi tér gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt biztosít majd kikapcsolódási lehetőséget.

– Turizmus szempontjából sem mindegy, hogy milyen a településeink képe, hiszen az óvoda, iskola és a közösségi tér is belátható távolságra van az Ugron-kastélytól, amely, bízunk benne nagyon sok vendéget vonz majd a térségünkbe

– fejezte ki reményét a polgármester. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!