Hirdetés

Várni kell még a kivitelezésre

Kezdeti fázisban van még az energiahatékony és környezetbarát, úgynevezett nZEB lakások építése Székelyudvarhelyen: jelenleg a beruházás megvalósíthatósági tanulmánya készül. A lakásokat a Csereháton fogják felépíteni, és az oktatásban, valamint egészségügyben dolgozó fiatalok pályázhatnak majd rájuk.

Simó Bernadette
Becsült olvasási idő: 2 perc
Várni kell még a kivitelezésre
Típusterv. A helyi viszonyoknak megfelelően készítik el a terveket

Várni kell még az nZEB lakásokra Székelyudvarhelyen, közölte a Hargita Népével Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal szóvivője. A város önkormányzata 2022-ben pályázott sikeresen az Országos Helyreállítási Alaphoz (PNRR) energiahatékony és környezetbarát lakások építésére.
Az nZEB (nearly zero energy buildings) olyan épületet jelent, amely kevés és megújuló forrásból származó energiát igényel, és okosan, takarékosan használják azt fel. Mint a szóvivő közölte, az nZEB plusz lakásépítés fiatalok számára Székelyudvarhelyen elnevezésű projekt megvalósíthatósági tanulmánya elkészült, jelenleg a környezetvédelmi jóváhagyásra várnak, ami még hiányzik a tanulmányból. Ennek érkezése a napokban várható. Ezt követően a beruházás megvalósíthatósági tanulmánya határozattervezetként kerül a júliusi tanácsülés napirendjére.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Az nZEB lakásokra országos típusterv van, ezt kell alkalmazni a helyi viszonyokhoz, és erről az adaptált tervről dönt a képviselő-testület a júliusi ülésen

– hívta fel a figyelmet Zörgő Noémi.
Amennyiben a testület megszavazza az előterjesztett megvalósíthatósági tanulmányt, a fejlesztési és beruházási igazgatóság foglalkozik a projekt továbbvitelével, elkészítik a műszaki tervet, majd elindulhat a közbeszerzés a kivitelezésre. A tervek szerint az áfával együtt 2,1 millió lejes beruházást a Csereháton, a Tulipán utcában fogják kivitelezni, és hat lakrészt fognak kialakítani az épületben.
Az elkészült lakásokra majd az oktatásban és az egészségügyben dolgozó fiatalok pályázhatnak, az elbírálás pedig az önkormányzat által meghatározott kritériumrendszer szerint történik, a szolgálati lakások elosztásának rendszeréhez hasonlóan. 
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!