Vállalkozások létrehozását támogatják

Szociális-társadalmi vállalkozást hozhatnak létre azok a vidéken élő, Hargita megyei magánszemélyek, akik a vállalkozásuk által a társadalomért, a hátrányos helyzetű személyekért szeretnének tenni. A Civitas Alapítvány programja által a Szociális-Társadalmi Vállalkozás Akadémiára jelentkezők megtanulhatják az ilyen jellegű vállalkozások vezetésének alapjait, valamint 61 ezer euró vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek.

Simó Bernadette
Becsült olvasási idő: 3 perc
Vállalkozások létrehozását támogatják
Lehetőség a vidéki fiataloknak Fotó: Illusztráció: Civitas Alapítvány

Szociális vállalkozás létrehozására pályázhatnak vidéki személyek a Civitas Alapítványhoz, a Szociális-Társadalmi Vállalkozás Akadémiára. A projektet a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért kolozsvári és székelyudvarhelyi szervezete, valamint a World Vision Románia Alapítvány bonyolítja le az ország északnyugati, közép és északkeleti régióiban. Az Akadémiára olyan személyek jelentkezését várják, akik vidéken élnek a projektben részt vevő három régió valamelyikében, és egy szociális-társadalmi vállalkozáson keresztül szeretnének változást elérni a közösségükben. 
Mint a szervező Civitas Alapítvány ismerteti, a szociális-társadalmi vállalkozás olyan üzleti modell, amely társadalmi vagy környezeti problémát próbál megoldani, kezelni, célja pedig az, hogy nyereséget termeljen, és pozitív hatást gyakoroljon a közösségre. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az akadémiára november 30-ig lehet jelentkezni. Mindhárom régióban 44 személy vehet rész az akadémián, ami 180 órás akkreditált tanfolyamból és műhelymunkából áll. Lehetőséget kapnak, hogy részt vegyenek egy üzleti terv versenyen, ahol a kiválasztott potenciális vállalkozók 61 ezer euró vissza nem térítendő támogatást kapnak a szociális-társadalmi üzleti ötletükre. 
A szociális-társadalmi vállalkozásokat 2025 június-július időszakban kell megalapítsák a kedvezményezettek, amihez 10 százalékos önrésszel kell hozzájáruljanak, de mentorálást is kapnak, majd másfél éves támogatást is nyújt a projekt a vállalkozás működtetéséhez. 
Bartha-Pál Csaba, a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány munkatársa elmondta, a pályázat kitétje, hogy az induló vállalkozás négy munkahelyet kell biztosítson, az alkalmazottak harminc százaléka pedig hátrányos helyzetű személy kell legyen. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!