Újraindul a beszélgetéssorozat

HN-információ

Nagyon sokan bekapcsolódtak a székelyudvarhelyi könyvtár irodalmi pályázatába, az eredményhirdetést a hét elején tartották – virtuális térben. A tékával kapcsolatos másik friss hír: folytatódnak a szükségállapot idején indított hétvégi portrébeszélgetések jeles udvarhelyszéki személyiségekkel.


Hetedik alkalommal hirdette meg irodalmi pályázatát a városi könyvtár és a Bibliofil Alapítvány még a járvány kezdetén, áprilisban. Azzal a felhívással fordultak olvasóikhoz, hogy szabadon választott témában, műfajban jegyezzék le gondolataikat, és küldjék el nekik. Ugyanakkor arra is biztatták őket, hogy ne kerüljék meg az aktuális helyzetet, és akár a bezártságról is megoszthatják tapasztalataikat, érzéseiket.
A pályázat meghirdetésekor még hittek abban, hogy az augusztusi Nyitott könyvek éjszakája elnevezésű eseményen, élőben tarthatják meg a díjkiosztót, ez azonban a járványhelyzet miatt meghiúsult. Így digitális térbe „kényszerültek”, de P. Buzogány Árpád író, költő, művelődésszervező, a pályázat irodalmi referense, Kovács Erzsébet könyvtáros, a program gazdasszonya, valamint Szőcs Endre könyvtárigazgató jelenlétében a héten nyilvánosságra hozták a legjobbak névsorát.
Mint Kovács Erzsébet elmondta, meglepően sok pályamunka érkezett, és ellentétben az előző évek gyakorlatával, kevesebb volt a pályázó gyermek, de sokkal magasabb volt a fiatalok száma. Sőt, ebben az évben a felnőtteket is megszólították, nem is eredmény nélkül. Több mint hatvan pályamunkát kellett értékelniük, küldtek írást az Egyesült Államokból, Magyarországról, a Vajdaságból, Udvarhelyszék számos településéről is.
– Olvashattunk verseket, mesét, rövid prózai műveket, esszészerű írásokat is. Természetesen hangsúlyosan megjelent a koronavírus, illetve a bezártság az alkotásokban, a pályaművek több mint fele foglalkozott ezekkel a témákkal. A gyerekek inkább versben fejezték ki érzéseiket, gondolataikat, volt például, aki a Szózatot próbálta átírni koronavírusos változatra – fejtette ki Kovács Erzsébet könyvtáros.
Természetesen külön értékelték az elemi osztályos, az általános iskolás, a középiskolás és felnőtt korosztály pályamunkáit, a legjobb alkotók könyvjutalomban részesültek, a nyertesek listája a könyvtár Facebook-oldalán is megtalálható. Ugyanitt hamarosan az írásokat is közzéteszik – tudtuk meg.
A hétvégén újraindította Szőcs Endre, a könyvtár igazgatója a szükségállapot idején elkezdett, egészen a nyári szünidő beköszöntéig jelentkező beszélgetéseket, amelyek a „lájkok”, megosztások számából ítélve igencsak népszerűnek bizonyultak. Mostantól tehát újra követhető (vissza is nézhető) a téka Facebook-oldalán, illetve YouTube-csatornáján az Igyunk egy kávét beszélgetéssorozat, amelyben szombat-vasárnaponként olyan székelyudvarhelyi vagy udvarhelyszéki személyek jelennek meg, akik sokat tettek környezetükért, embertársaikért, a helyi gazdaságért, kultúráért, egészségügyért, ifjúságért, a térség és a város fejlődéséért. A nyitóbeszélgetés vendége Farkas Levente marketingszakember volt, tegnap pedig Varga (László) Jutka zenetanárt, hitoktatót, rendezvényszervezőt faggatta Szőcs Endre. Kérdésünkre elmondta, hogy két hónapra elegendő vendéglista áll rendelkezésére, ami természetesen folyamatosan bővül, és úgy látja, hogy tavaszig biztosan folytatódik a beszélgetéssorozat.

 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!