Hirdetés

Új szupermarket épül a székelyudvarhelyi városi piac közelében

Új szupermarket épül a székelyudvarhelyi városi piac közelében, arra a területre, amelyet egy nyikó­ma­lomfalvi vállalat vásárolt meg korábban a Petrom Románia kőolajipari nagyvállalattól. Akkor a polgármesteri hivatal a törvényeket betartva maradt alul a liciten, most a városlakók érzik hátrányban magukat: ők parkolóhelyeket és a piac bővítését szerették volna, ehelyett egy újabb áruházat kapnak.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 4 perc
Új szupermarket épül a székelyudvarhelyi városi piac közelében
Gombamód nő ki a földből egy szupermarket. Nem közkívánatra Fotó: Hodgyai István

A Petrom Románia kőolajipari vállalat még 2020‑ban bocsátotta licitre Vásártér utcai területét, melyre egy helyi vállalat és a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal is igényt tartott. Az internetes licitre benyújtott árajánlatok alapján végül a nyikómalomfalvi Laszlo‑Constr Kft. vásárolhatta meg az 1,1 hektáros területet, amelyen jelenleg egy szupermarket építése zajlik. A Hargita Népe megkeresésére a tulajdonos vállalat kivitelező mérnöke, Kovács Attila elmondta: nem az egész területet, hanem nagyjából a felét, 5943 négyzetmétert kínáltak eladásra – azt viszont, hogy mit terveznek a terület másik részével, nem árulta el. Kérdéseinkre, hogy korábban mennyi pénzért vásárolták a területet, mekkora összegért adták el a felét a Rewe Projektentwicklung Románia Kft.‑nek, és miért esett ki a város a potenciális vásárlói körből, nem válaszoltak.

Úszott a piacbővítés és a parkoló

A polgármesteri hivatalnak konkrét tervei voltak a terület hasznosítására, mint megtudtuk, amennyiben sikerült volna 2020‑ban megvásárolni a területet, a városháza bővítette volna a piacot, parkolókat és zöldövezeteket is kialakítottak volna ott. Annak idején a hatályos előírások értelmében a városvezetés egy független szakértővel értékeltette fel a területet, amelyre az a maximálisan kifizethető összeget 253 800 euróban határozta meg.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Zörgő Noémi városházi szóvivő a sikertelen vásárlás kapcsán elmondta: a városnak elővásárlási joga van ilyen esetekben, de csak akkor, ha a tulajdonoshoz hasonló értékű ajánlatok érkeznek be.

– A törvény szerint csak a felértékeléssel megállapított összeget lehetett volna közpénzből a terület megvásárlására fordítani, de mivel a későbbi területtulajdonos ennél az összegnél jóval többet ajánlott, értelemszerűen neki adták el – mutatott rá Zörgő.
A múlt év júniusában kibocsátott építési engedély szerint a szupermarket felépítéséhez 24 hónap áll a medgyesi kivitelező vállalat rendelkezésére, a projekt mintegy 4 millió lejből valósul meg. Mivel a területtel átellenben már van egy, a REWE Group tulajdonát képező azonos nevű szupermarket, a beruházóhoz fordultunk kérdésünkkel, hogy átköltözik-e az üzlethelyiség? A REWE Projektentwicklung Románia Kft. szerint a már meglévő és a jelenleg épülő üzlethelyiség is fogadni fogja a vásárlókat annak elkészülte után, tehát egy ideig mindkettő üzemelni fog. A beruházó tervei szerint a júniusban elkezdett építkezést az időjárás függvényében már októberben befejezhetik. Viszont arra vonatkozóan, hogy miért látják szükségesnek mindkét üzlet fenntartását, és milyen vásárlói potenciált látnak a város lakosságában, már nem kaptunk választ.

Új szupermarket épül a székelyudvarhelyi városi piac közelében

Tehetetlenség és bosszankodás

A helyszínen járva néhány járókelő véleményét is kikértük az épülő szupermarket alatti telek ügye kapcsán. Egy vidéken élő hölgy, aki minden kedden bejár a piacra, arra panaszkodott, hogy piacnapokon zsúfolásig telik a piactér, és parkolóhelyet is nehéz ilyenkor találni.
– Jobb lett volna, ha a piac bővül, ott meg lehet venni a helyit, de ki tudja, mit adnak el nekünk, mikor bemegyünk a boltba. Számolni sem lehet már, hányadik ilyen szupermarketet húzzák fel a városban, s a helyi termelőtől ezek a kenyeret mind elveszik – vélekedett.
Egy másik megkérdezett is a parkolásra panaszkodott.

– Ez a második olyan terület, ami az utóbbi időben rosszul került magánkézbe. A CFR területét is elvették a mutyik, ezt is. Abból lett egy félig üres fizetős parkoló, ebből lesz a sokadik szupermarket, mi meg parkolhatunk a város végén – fakadt ki a férfi, aki naponta használja a piac környékén levő parkolókat.

Egy piaci árust is megkérdeztünk, hogy elsősorban a piacnapokon mennyire okoz számukra gondot a kevés hely. – Se hely, se parkoló. Amit tudok, berakok az asztal alá, amit nem, abba sokszor belerúgnak, leverik a földre és tönkremegy. Olyanok is vannak, akiknek asztal sem jut, pedig évek óta visszajárnak ide – jelezte, megjegyezve, hogy mivel inkább visszatérő arcokat lát a piacon, nem hinné, hogy jelentős konkurenciát jelentene a majd a szupermarket, de valószínűleg „el fog csalni a vásárlókból”.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!