Hirdetés

Újabb székelyudvarhelyi utcákat korszerűsítenek

Székelyudvarhely egyik végén még dolgoznak az útépítéssel, és jövő héten a város másik végén is belevágnak a munkába. Indul az úgynevezett nagy mobilitási projekt, első körben öt utcát tesznek rendbe a Bethlen lakótelepen, a tudnivalókat a helyszínen jelentette be a polgármester, a projekt vezetője és a kivitelező képviselője. A Céhek utcában látnak munkához először.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 5 perc
Újabb székelyudvarhelyi utcákat korszerűsítenek
Egyelőre nem lesz könnyebb a városi közlekedés. Újabb utcákat szednek szét Székelyudvarhelyen Fotó: Asztalos Ágnes

Székelyudvarhely 2016-ban készítette el a város mobilitási tanulmányát, majd ennek alapján a polgármesteri hivatal két pályázatot is benyújtott a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére és bővítésére, 2019-ben el is nyerte az európai uniós támogatást. Az úgynevezett kis mobilitási projekt részeként zajlik a II. Rákóczi Ferenc utca átalakítása, a nagy mobilitási projekt keretében pedig márciusban kötötte meg az önkormányzat a kivitelezési szerződést, ami összesen tizennyolc utca teljes felújítását, zöldövezet és kerékpárút kialakítását tartalmazza, illetve a két projektben összesen nyolc elektromos autóbusz beszerzését, annak minden „kellékével” együtt (töltőállomás, digitális kijelző, telefonos alkalmazás stb.).

Csütörtökön délelőtt a Céhek utca és a Bethlenfalvi út találkozásánál közölték, hogy ezen a helyszínen kezdik el a munkát jövő héten.

Jakab Attila projektvezető azt mondta, hogy eddig az előkészítés, a végleges műszaki tervek elkészítése zajlott, és két részre osztották a projektet, hogy még az idén minél több pénzt tudjanak elkölteni. Ugyanis a nagy mobilitási projektet is eredetileg az idei év végére kell befejezni, de reménykednek a pályázati határidő meghosszabbításában. Értéke összesen 40 millió lej, ebből az első szakasz, ami jövő héten rajtol, 16 millió lejbe kerül. Az ING Service Kft. által vezetett társulással (benne van még az ugyancsak helyi Viaduct és Multipland) megkötött kivitelezési szerződésben 2024 második felét jelölték meg határidőnek. Egyébként a város önrésze mindkét projektben két százalék.

Asztalos Ágnes
A lényeg, hogy egyelőre a Bethlenfalvi út mellékutcáiban, a Céhek, Lakatosok, Haáz Rezső utcában, illetve a Győzelem utcában dolgoznak párhuzamosan a cégek, illetve a Bethlenfalvi úton, bár jó lenne, ha itt előbb befejeződne a Harvíz Rt. által beígért vezetékcsere.

Azért kezdenek ezekkel az utcákkal, mert esetükben nem volt szükség műemlékvédelmi engedélyre, a többinél viszont még tart a jóváhagyás beszerzése. 

Lukács István mérnök az ING Service képviseletében közölte, hogy először feltörik a jelenlegi burkolatot, ahol szükséges, cserélik az aknatetőket, víznyelőket vagy szintre emelik azokat, új szegőköveket helyeznek el, a járda teljesen újjáépül, bringautat alakítanak ki, viszont – például a Céhek utcában – valamivel kevesebb parkolóhely marad. A terv zöldövezetet is magában foglal. A mérnök nem árult zsákbamacskát:

az elkövetkező időszakban gyakori forgalomkorlátozásra, útlezárásra kell számítani

az úgynevezett felső Bethlen negyedben, a munkálatok környezetében. A mellékutcákkal reményeik szerint két hónap alatt elkészülnek – tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

Gálfi Árpád polgármester elmondta, tudatában vannak, hogy főút lévén mekkora nehézséget okoz majd a Bethlenfalvi úton zajló korszerűsítés, illetve a kisebb utcákban zajló munka is, de megértést és türelmet kér a lakosoktól. Gondolkoznak forgalomkönnyítő megoldásokon (például a Forrás utcában megváltoztatnák a közlekedés irányát), de a városvezetésnek nincs sok lehetősége.

Jakab Attila hozzátette, hogy

az év végére kell megérkeznie a már megrendelt nyolc új elektromos busznak.

Itt emlékeztetett arra, hogy a mobilitási projekteknek közel sem az a céljuk, hogy autóval még jobban lehessen száguldozni, hanem a fő cél a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, egy egészségesebb városi közlekedési környezet kialakítása. Ennek eléréséhez szükséges az utak modernizálása oly módon, hogy az kedvezzen a gyalogos és bringás közlekedésnek, illetve egy korszerű, modern tömegközlekedési hálózat működtetése. Hangsúlyozta: a lakosok részéről szemléletváltásra van szükség, tudomásul kell venniük, hogy remélhetőleg egyre többen lesznek, akik autó helyett a gyaloglást vagy a kerékpárt választják.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!