Újabb sikerprojekt a galambfalvi Várfélénél

Hamarosan elkészül a Várfélénél található színpad és amfiteátrumos lelátó Nagygalambfalván, az ünnepélyes átadót augusztus 25-én, vasárnap tartják. A helyszínen nem áll le a munka, a kaláka során elkészült Várféle és színpad után sportcsarnokot, uszodát, Versparkot, szökőkutat építene a községvezetés.  

Simó Bernadette
Újabb sikerprojekt a galambfalvi Várfélénél
Fotó: Hodgyai István

Végéhez közeledik a galambfalvi Várfélénél épülő színpad körüli munkálat, mint Gyerkó Levente polgármester elmondta, az utolsó száz méteren vannak az építők, jövő hétvégén át is adják a színpadot. Nagygalambfalván az egykori vár helyén 2023-ban közösségi összefogással készült el a Várféle nevet viselő építmény, amely az egykori erődítmény elképzelt mása, lényegében egy kilátó, amely a régi várat idézi. A Várfélénél egy tó és egy kis park is található, valamint itt van a Bánatos királylány kútja, amely egy hűs vizű forrás, és a legenda szerint az egykori vár felépítésével egy időben fakadt.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Százötven önkéntes

A községvezető közölte, a színpad építéséhez tavasszal fogtak hozzá, júniusban pedig újabb közösségi kalákának köszönhetően közel 150 falubeli önkéntessel kiegészülve tették le az alapokat. A színpad egy kör alakú építmény fafödémmel, amely hűen a területen található tóhoz, egy tavirózsát formál meg. A színpadhoz egy 300 férőhelyes amfiteátrumos lelátó is épült. Az építkezéssel hamarosan elkészülnek, az avatóünnepséget pedig jövő hétvégén tartják, augusztus 25-én, vasárnap már a kész színpadot csodálhatják meg a községbe látogatók. 

Területeket vásárolnak

A polgármester megosztotta további terveiket is, jelenleg a terület kiszélesítése zajlik, több mint három hektár van most a település tulajdonában, de folyamatban vannak további telekvásárlások, öthektárosra szeretnék bővíteni a létesítmény területét. A színpad elé szökőkutat szeretnének építeni, mögötte pedig létrejön egy park, amit Verspark névre keresztelnek, itt erdélyi, székelyföldi magyar írók verseiből létesül egy irodalmi látogatóközpont. Hosszú távú terveik között szerepel egy 180 férőhelyes sportcsarnok és egy uszoda építése is, ezekhez a munkálatokhoz ősszel fogna hozzá a helyi önkormányzat. Gyerkó Levente községvezető elmondta, a területvásárlásokhoz Hargita Megye Tanácsa is hozzájárult, a megyei önkormányzat a hatszázalékos áfavisszaosztásból támogatta a Várfélénél található terület kibővítését. 

Turistacsalogató

A polgármester kifejtette, nem titkolt céljuk a Várfélénél történő építkezésekkel, hogy egyedi és különleges helyszínt hozzanak létre, amely bemutatja Galambfalva sajátosságait, és amivel reményeik szerint turistákat tudnak a helyszínre csalogatni, ezzel is növelve a térség turisztikai vonzerejét.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!