Új parkolási szabályzat lép hatályba Székelyudvarhelyen, az A övezetbe nem lehet bérletet vásárolni

A múlt heti soros havi tanácsülésen fogadta el az önkormányzati testület azt a határozatot, amely módosítja az eddigi parkolási szabályzatot Székelyudvarhelyen. Az új szabályozás szerint augusztus 1-től az A övezetbe nem, csak a B övezetbe lehet parkolási bérletet vásárolni. A közlemény azonban nem tisztázza, hogy az A övezetben lakok hogyan oldhatják meg a parkolást, amennyiben a közelben állomásoztatnák a járművüket.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Új parkolási szabályzat lép hatályba Székelyudvarhelyen, az A övezetbe nem lehet bérletet vásárolni
Fotó: udvarhely.ro

A városháza honlapján megjelent közlemény szerint a közlekedési bizottság által javasolt változtatásokat tartalmazó dokumentum a következő módosításokat tartalmazza:

Az A övezetbe nem lehet parkolási bérletet vásárolni:

  • a korábban megvásárolt és még érvényben lévő bérletek még kifutnak, de újakat már nem lehet vásárolni;
  • az A övezetbe tartozó utcák, terek: Kossuth Lajos utca, II. Rákóczi Ferenc utca (a körforgalom és a Malom utcai kereszteződés között), Bethlen Gábor utca, Városháza tér, Vár utca, Márton Áron tér, Kőkereszt tér, Eötvös József utca;
  • itt összesen 310 parkolóhely áll rendelkezésre.

Csak a B övezetbe váltható parkolási bérlet:

  • a B övezetbe tartozó utcák, terek: a városi nagypiac, a Junior parkoló, Szarkakő utca, Villanytelep utca, Tompa László utca (a Villanytelep utca és a telekkönyvi hivatal közötti szakaszon);
  • itt összesen 179 parkolóhely áll rendelkezésre.

A városháza közleménye ugyanakkor arra nem tér ki, hogy miért nem lehet parkolási bérletet vásárolni az A övezetbe, illetve hogy mi lesz az ottlakókkal, ők hogyan oldják meg a parkolást hosszabb időre. 

A közlemény leszögezi, az új szabályzat értelmében azok a személyek, akik nem váltanak parkolójegyet, vagy nem rendelkeznek bérlettel, 300–500 lej közötti büntetésre számíthatnak. Büntetés esetén 24 órán belüli kifizetéskor 25 lejt, míg 48 órán belüli kifizetés esetén 50 lejt kell fizetnie annak, aki elmulasztott jegyet vásárolni. A büntetést a ghiseul.ro oldalon, banki átutalással, valamint a városháza pénztárában lehet kifizetni. A platformon vagy a banki átutalással történt kifizetés esetén a bizonylatot el kell küldeni a parkolas@udvarhely.ro e-mail-címre.

Az elfogadott határozat ugyanakkor arra is kitér, hogy

fokozatosan el fognak tűnni a közterekről a parkolóautomaták, és elsősorban az SMS-ben, illetve az applikációval való jegyváltás veszi át azok helyét.

A városháza pénztárában kaparós parkolójegy is váltható lesz jövő hónaptól, amely a későbbiekben üzletekben is kapható lesz.

A parkolójegyek ára nem változott. Az új parkolási rend augusztus 1-jétől lép érvénybe.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!