Hirdetés

Tűzoltótoborzó tábor

Sosem lehet elég korán elkezdeni – ezen gondolat jegyében szerveztek immár harmadjára tűzoltótábort gyermekeknek Székelykeresztúron. 

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Tűzoltótoborzó tábor
Hasznos és tartalmas programok. Ismerkedés a tűzoltással Fotó: Villám ÖTE

Utánpótlás-nevelés céljából szervezett Ifjúsági tűzoltótábort a székelykeresztúri Villám Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A háromnapos esemény az elmúlt héten zajlott több mint harminc gyermek részvételével. Szali Mózes, az önkéntes alakulat vezetője elmondta, régi álmuk volt a gyermektábor megszervezése, ám nem tudták, hogyan vágjanak bele. Éppen ezért három évvel ezelőtt segítséget kértek és kaptak a budapesti Tűzoltó Skanzentől, szakembereinek vezetésével zajlott a keresztúri tábor is.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


– A Béres házaspár vezette idén is a tábort. Értenek a gyermekek nyelvén és ismerik a tűzoltás minden csínját-bínját. Az egyesület tagjai pedig a segítségükre voltak a programok szervezésében – számolt be az egyesület vezetője.
A tábort 6–12 éves gyermekeknek szánták, a kicsik a három nap alatt elsajátíthatták a tűzoltás fortélyait, megismerkedhettek az autókkal és a különböző felszerelésekkel, megtanulták az újraélesztés, a mellkaskompresszió, a stabil oldalfekvés helyes alkalmazását a székelykeresztúri mentőszolgálat munkatársai­nak jóvoltából, és a forróolaj-tűz helyes oltási technikáját is elsajátították.
– Játszva próbáltuk átadni nekik a tudást, és olyan dolgokat igyekeztünk tanítani, amelyeket a mindennapokban is alkalmazni tudnak. Ha a szalmakrumpli alatt kigyúl az olaj, már tudják, hogy azt nem szódavízzel kell eloltani, mert attól felgyúlhat az egész konyha, hanem csak le kell födni, hiszen az éghető anyag–oxigén–gyújtóforrás hármasából, ha egyet megszüntetünk, akkor a tűz is kialszik – számolt be Szali Mózes.
A tanulás mellett a szórakozásra is jutott idő, a tűzoltó-alakulat darus kocsiját is használatba vették, mindenkit magasba emeltek, hogy megtapasztalhassák, milyen érzés fent dolgozni.
Az eseményt Székely­ke­resztúr város önkormányzata is támogatta ifjúsági programja révén, az elnyert összegből tömlőket vásároltak, amelyek használatát szintén kipróbálták a táborozók.
– Bízunk benne, hogy a részt vevő gyermekek közül néhányban megmarad a későbbiekben is a tűzoltás iránti rajongás, és majd felnőttként sorainkban köszönthetjük, így biztosítva az utánpótlást. Ha csak egy-két gyermek választja majd ezt a hivatást felnőttként, már az is megérte – reménykedik az önkéntes alakulat vezetője.
A tábor zárómoz­zana­taként a Villám Önkéntes Tűzoltó Egyesület birtokba vette a Hargita Megye Tanácsa által kiírt pályázaton elnyert felszereléseket, mintegy tízezer lej értékben. 
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!