Tűzoltónappal ünnepelték az évfordulót

Tíz évvel ezelőtt újraalakult a Jézus Kútja nevet viselő székelyvarsági Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Gyakorlatilag a nulláról kezdték a munkát, mára azonban jól felszerelt alakulatként tartják őket számon, létjogosultságuk megkérdőjelezhetetlen.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Tűzoltónappal ünnepelték az évfordulót
Fotó: Borbély Imre

Erdőtüzek pusztítottak 2012-ben Székelyvarságon, ez a szerencsét­lenség késztette arra a helyieket, hogy újraalakítsák a valamikor jól működő önkéntes tűzoltóságot. 2014-ben létre is jött az egyesület, közel ötven taggal. Felszerelésük alig volt, ám szép lassan a pályázatoknak köszönhetően, valamint külföldi baráti kapcsolatok révén beszerezték a szükséges eszközöket.

– Az önkormányzat se­gít­ségével 2015-ben egy LE­ADER-pályázatnak köszön­hetően tűz­oltóautót vá­sá­roltunk, majd 2017-ben Ma­gyarország­ról, Kó­káról kap­tunk egy nagy teljesítményű tartályos járművet, és egy alap­szintű képzésen is részt vett a legénységünk

– vázolta a kezdeteket Borbély Imre, a Jézus Kútja ÖTE vezetője.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Jól felszerelt alakulat

Tűzoltószínt építettek, és a kínálkozó pályázati lehetőségeket kihasználva egyre gyarapodott felszereltségük is.

– Mára viszonylag jól felszerelt alakulat vagyunk, rend­szeresen járunk képzésekre, versenyekre, igyekszünk kihasználni a lehetősé­geket, hogy bővítsük tudásunkat

– tette hozzá a tűzoltóparancsnok.
Jelenleg 45 taggal működnek, és az utánpótlás-nevelésre is gondjuk van. Havonta tartanak gyakorlatok, hogy éles bevetésen mindenki tudja, mi a teendője. Évente 4-5 bevetése van az alakulatnak, leggyakrabban tarlótüzek, lakóházak, gazdasági épületek oltásához és közutak felszabadításához – például viharok után – kérik segítségüket.

– Székelyvarság nagy területen fekszik, és nem mindegy, hogy milyen távolságból érkezik a segítség, ha baj van, hiszen Székelyudvarhelytől 35 km-re vagyunk. Gyakran, mire a hivatásos tűzoltók kiérkeznek, mi rég megfékeztük a tűz továbbterjedését, nekik már csak az a feladatuk, hogy átvegyék az irányítást és befejezzék a munkát

– részletezte.

Tűzoltónappal ünnepelték az évfordulót
Ünnepelnek az önkéntesek. Bajtársak

Ünnepeltek, de az ajándék sem maradt el

Borbély Imre elmondta, mé­l­tó­képen szerették volna meg­ünnepelni fennállásuk jeles évfordulóját, éppen ezért tűzoltónappal készültek. Az eseményt szombaton, szeptember 21-én tartották, szakmai és baráti beszélgetésekre, közös ebédre hívták közeli és távolabbi barátaikat, bajtársaikat. Voltak vendégeik Magyarországról, Ausztriából, a Vajdaságból, valamint a környék önkéntesalakulatai is képviseltették magukat Szentegyházától egészen Ülkéig.
A program a tűzoltóautók felvonulásával kezdődött, körbejárták a települést, majd a kultúrotthonban folytatódott. A köszöntők után szakmai előadások, baráti beszélgetések váltották egymást, és a Hargita Megye Tanácsa által meghirdetett pályázaton elnyert támogatásból vásárolt eszközöket is bemutatták.

– Idén közel kilencezer lejből tudtuk bővíteni eszközeinket, bevetési ruhákat, kesztyűt és kézi lámpákat vásároltunk, elsősorban olyan felszereléseket, amelyekre je­lenleg nagy szükségünk van

– hangsúlyozta Borbély Imre.
Mindezek mellett a megyei és helyi önkormányzat jóvoltából az alakulat nagy teljesítményű generátorral, csör­lőkkel, kompresszorral és vontatáshoz szükséges hevederekkel is gazdagodott.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!