Hirdetés

Turkáló, koncertek és némafilmek

A székelyudvarhelyi Városi Könyvtár három helyszínét járhatták körbe azok, akik péntek este ellátogattak a Nyitott Könyvek Éjszakájára. Irodalmi, zenés és képzőművészeti, családi, illetve ifjúsági programokkal várták az érdeklődőket.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 5 perc
Turkáló, koncertek és némafilmek
Könyvtárlátogatás családi körben. Gazdag programkavalkád várta a részvevőket Fotó: Miklós Dalma

Nagy elánnal zajlott az idei Nyitott Könyvek Éjszakája elnevezésű esemény pénteken az udvarhelyi könyvtárban, ahol egymást követték a változatos programok, délutántól egészen éjfélig. Három helyszínen várták az érdeklődőket: a könyvtár épületében, a belső udvarán, illetve az épület előtti parkolóban egyszerre kínáltak szórakozási lehetőséget.  

Mindenki a nyitást várta
Az intézmény pénteken 19 órakor nyitotta meg kapuit, ahol a szervezők a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt várták játékos elfoglaltságokkal. A rendezvény hivatalos megnyitóján Szőcs Endre, a könyvtár igazgatója és Ölvedi Zsolt alpolgármester köszöntötte a részvevőket.

– A Könyvek Éjszakája tükrözi leginkább a városi könyvtár színességét. A rendezvény idén is széles kaput tár a vendégek előtt, hogy rálátást kapjanak az intézmény falain belül történő tevékenységekre – mondta az alpolgármester.

A megnyitón elhangzott beszédek után Faluvégi Chripkó Krisztina énekesnő lépett színpadra, aki a tavalyi alkalomhoz hasonlóan filmzenével, rajzfilmekből ismert betétdalokkal és musicalrészletekkel szórakoztatta a közönséget. A koncertet a gyerekeknek szóló programsorozat követte. A teljes rendezvényt minden ízlést és érdeklődést kielégítő irodalmi, zenei, képzőművészeti és tudományos kínálattal fűszerezték a szervezők. A szépirodalmi alkotásoktól a monográfiai bemutatóig, a könnyűzenétől pedig egészen a népzenéig átívelve tartott a mulatság, így a látogatóknak könnyű volt válogatni a nekik leginkább tetsző foglalkozások és műsorok közül.

Miklós Dalma

Klasszikus könyvtári hangulat
Aki nyitott szemmel járt a részvevők közül, a könyvespolcokat körbejárva bepillantást nyerhetett a könyvtár működésébe, szervezettségébe és klasszikus hangulatába. A könyvtár nem hazudtolta meg önmagát, hisz igazi kulturális környezetet teremtett az idei Nyitott Könyvek Éjszakája rendezvénynek. Az épület belső tereiben kvízjátékokkal, társasjátékokkal, papírszínházzal, filmvetítéssel és mikroszkópos bemutatóval kedveskedtek a látogatóknak. Mind a fiatalok, mind a társasjátékokat kedvelő felnőttek próbára tehették a figyelmüket és koncentrációs képességüket.

Az érdekeltek kipróbálhatták a földrengés-szimulátort és az interaktív sószobát, ugyanakkor megismerhették a 19. századi nyomdatechnikát is. A további programok közül kiemelkedő pillanatnak számított Mihály Tibor oroszhegyi helytörténész, családfakutató előadása, aki egyben a nagy sikerű Ilyenek vagyunk című könyv szerzője. A kutató betekintést engedett a helyi történelmi kuriózumok és a generációs öröklődési minták világába, majd a levéltárak és a családfák feltárási módszereibe.

A képzőművészet iránt érdeklődő felnőttek szintén találtak maguknak elfoglaltságot, ugyanis a könyvtár folyosóján megtekinthető volt Szász Mihálykó Zsuzsanna Mesevilág, hol tündérek, manók laknak? című kiállítása. Az alkotások egy szépséges és varázslatos világot ábrázolnak, amelyek egyben a női lélek kivetülései is, mondták a szervezők. A festő a sajátos színes látványvilágot teremtő kiállítását Budapestről hozta szülővárosába, hogy az itteni műkedvelőknek is büszkén megmutathassa munkásságát.

Előadások az udvaron
Az idei programsorozaton az udvarhelyi Vitéz Lelkek diákszínjátszó csoport műsorára is sor került a könyvtár udvarán. A fiatalok a sokak által kedvelt Micimackó történetét elevenítették meg a színpadon. A Nyitott Könyvek Éjszakája részeként a Benő testvérek népdalokat újragondoló koncertjét, majd az Üvegfigurák amatőr színjátszó csoport Skiccek című előadását tekinthette meg a publikum. Pontban éjfélkor, ugyancsak az udvaron vetítették le a szervezők által kiválasztott némafilmeket.

Könyvturkáló a parkolóban
A könyvtár előtti parkolóban is zajlott az élet. Itt állították fel az IgnisCafe standját, ahol már a legfiatalabb korosztály tagjai is ismerkedhettek a robotika és a számítógépes programozás alapvetéseivel. Akik inkább az alkotásban szerették volna kiélni kreativitásukat, azok csatlakozhattak a szabadtéri kézműves-tevékenységekhez, ahol apró kulcstartófigurákat készítettek a makramé néven elterjedt csomózási technikával. A hagyományokhoz híven, ezúttal is a parkolóban berendezett könyvturkáló számított a könyvtári rendezvény legnépszerűbb pontjának, ahol az elkötelezett olvasók időt és energiát nem sajnálva, akár éjfélig is eltűntek a könyvhalmazok között azért, hogy megtalálják a számukra kedves olvasmányokat.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!