Hirdetés

Csíkszeredában is látható lesz a Geofolk kiállítás

Erdély számos nagyvárosa mellett és jó néhány külföldi bemutató után Csíkszeredában is bemutatkozik a Geofolk kiállítás. A tárlat a magyar népviselet napjától kezdve lesz megtekinthető.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Csíkszeredában is látható lesz a Geofolk kiállítás
Fotó: Hadnagy Éva

Csíkszeredában a megyeháza szomszédságában lesz látható július 5-től a Geofolk kiállítás jövő hétvégén. Ez lesz a tárlat 52. bemutatója, amely keretében az érdeklődőknek lehetőségük nyílik betekinteni a hagyományos és modern népviseletek különleges világába, megismerni a magyar és a világ más országainak gazdag és változatos öltözködési hagyományait. A részletekről Dávid Botond, a Geofolk ötletgazdája számolt be pénteki sajtótájékoztatóján.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Elmondta, tíz évvel ezelőtt kezdett bele fotósként egy olyan módszeres munkába, amely Udvarhelyszék népviseleteinek a dokumentálását tűzte ki célul. Az évek alatt azonban ez a munka nemzetközivé vált, hiszen Magyarország és a szomszédos országok mellett Európa számos országában megfordult és készített viseletekről fotókat. 2000-ben volt az első kiállítás, jövő hétvégén pedig már az 52. bemutatót tartja Csíkszeredában.

– A gyűjtemény három év után elérte a száz fotót, ez volt az első mérföldkő. Jelenleg 3600-nál több egyéni viselet található a gyűjteményemben. Ezek egész alakos képek, elölről, hátulról, szemből, olyan minőségben, hogy tanulmányozható a szakma számára is – részletezte.

Dávid Botond elmondta, Erdély számos nagyvárosa mellett nagyon sok külföldi kiállításra is hívják, idén a legtávolabbi meghívás Portugáliából érkezett, de volt bemutatója már Horvátországban, Németországban, és Bécsbe is várják a közeljövőben.

A lefényképezett viseletekről készült anyagot évenként feldolgozva beillesztik a kiállítás anyagába. A tavalyi rekordévnek számít, hiszen 702 viseletről készült felvétel, ám ezek a fotók is láthatók lesznek már a csíkszeredai kiállításon, köszönhetően Hargita Megye Tanácsa támogatásának.

– Csíkszeredában már az új anyaggal lesz kiegészülve az installáció, ezt láthatja a közönség június 5-től néhány napig. Bízom benne, hogy nagyon sokan fogják megnézni, hiszen a környékről is nagyon sok embert fényképeztem, a gyűjteményben nagyban reprezentáltak a csíkszéki viseletek – fogalmazott a Geofolk ötletgazádja.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!