Tele van a székelyudvarhelyi kutyamenhely

Bő két éve, 2022 júniusában kezdte meg működését a korszerű kutyamenhely Székelyudvarhelyen. Azóta mondhatni mindig telt ház van, bár egyre gyakoribb, hogy sikerül örökbe adni a gazdátlan ebeket. Általában közel félszáz kutyának nyújt ideiglenes otthont a létesítmény, a polgármesteri hivatalnak évi kétszázezer lejébe kerül fenntartása.

Asztalos Ágnes
Tele van a székelyudvarhelyi kutyamenhely
Fotó: Hodgyai István

Jelenleg 46 kutya él a székelyudvarhelyi, a város déli kijáratánál található menhelyen, amely ennyi állatnak elegendő teret, megfelelő körülményeket képes biztosítani. Bár 70-75 férőhelyesre tervezték, Szabó Zsolt telepvezető szerint akkor akár négy kutya is kerülne egy-egy kennelbe, az viszont már túl sok, gyakorlatilag tehát a jelenlegi számmal igazából tele is van a hely. 

Fontos a körforgás

Az ebek zöme felnőttkorú, most éppen 16 kölyköt gondoznak, van köztük két, de nyolc hónapos is. A menhely aktívan jelen van a Facebook közösségi oldalon, és rendszeresen frissítik honlapjukat is – kutyamenhely.udvarhely.ro –, bejegyzéseikkel, a feltöltött fotókkal, kedves videókkal is az örökbefogadást szeretnék bátorítani. A kutyák tanítása, a gondozás felügyelete mellett Szabó Zsolt lelkesen foglalkozik ezzel is, nem véletlenül, hiszen az örökbeadás segíthet fenntartani a menhelyen belül a folyamatos körforgást, amely nélkülözhetetlen a működés szempontjából.

– Ha egy „régi” lakót elvisznek, azzal helyet teremtenek egy új, segítségre szoruló állat számára

– jegyezte meg a menhely munkatársa. 


Jó hír, hogy a menhely működése óta jelentősen megnövekedett az állatok örökbefogadása iránti kedv. Tavaly például 45 ebet vittek el, havonta legkevesebb két állat „kel el”, de ebben a hónapban már hatot adtak örökbe. Bár a kölykök kapósabbak, ha véletlenül fajtatiszta eb kerül a menhelyre, azt is hamar elviszik, de sokan fogadnak örökbe felnőtt állatot is, hiszen azzal már nincsen annyi gond.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Jól nevelt ebek

– Gazdává válni roppant egyszerű. A Facebookról, honlapról is lehet választani kutyát, de még jobb, ha az érdeklődők személyesen, a menhelyen ismerkednek az állatokkal és választanak ki egyet

– mondta Szabó Zsolt.

– Ha megvan a kedvenc, már csak két személyigazolvány-másolatra, illetve egy nyilatkozat kitöltésére van szükség, majd az állatorvos átadja az új gazda nevére átírt egészségügyi könyvecskét, és mehetnek is haza.

Tele van a székelyudvarhelyi kutyamenhely
Kutyamenhely. Gondoskodnak róluk, de gazdára várnak

A helyszínen részletes tájékoztatást kapnak a kiválasztott állat tulajdonságairól, javaslatokat is viselkedése kapcsán, de kérésre később is szívesen ad tanácsot Szabó. A kölykök kivételével minden eb ivartalanított, egészséges, rendelkezik a szükséges oltásokkal is, féregtelenítésen is átesett, Szabó sokat tanítja őket, a fő hangsúly a szocializáláson van, azaz a megfelelő viselkedés kialakításán más kutyákkal és az emberekkel is.
A menhelyre nem lehet csak úgy bevinni gazdátlan ebeket, pedig sokan próbálkoznak, ide csak az RDE Hargita köztisztasági vállalat által befogott állatok kerülnek, Szabó szerint nem is bírná meg a létesítmény, ha bárki számára elérhető lenne a lehetőség. Tény, hogy rengeteg a kóbor kutya, a gazdátlanul hagyott eb, nemcsak a városban, hanem a környező falvakban is. 

Tele van a székelyudvarhelyi kutyamenhely
Szabó Zsolt szerint az ivartalanítás lenne a megoldás, de szerinte amíg ezt szigorúan nem ellenőrzik, büntetik, a mentalitás nem fog megváltozni. A 2001/155-ös törvény előírja ugyan a nem fajtatiszta kutyák ivartalanításának kötelezettségét – ideértve azokat a kölyköket is, amelyek fajtatiszta szülőktől származnak, de nem rendelkeznek törzskönyvvel –, ám ezt rengetegen nem tartják be. 
Megtudtuk még, hogy ritkábban, de befogási akció során gazdás kutya is bekerülhet a menhelyre. Szabó felhívta a figyelmet, hogy a befogási díj kifizetése után lehet „visszaigényelni” az ebet. 
A menhely hétköznapokon 10–18 óra között tart nyitva, de előzetes egyeztetés alapján máskor is állnak az örökbe fogadni kívánók rendelkezésére.

Tele van a székelyudvarhelyi kutyamenhely



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!