Hirdetés

Tavaszig tényleg „göröngyös úton” járhatunk

Nagy felháborodást keltettek a gépjárművezetők körében a székelyudvarhelyi II. Rákóczi Ferenc utca javítási munkálatai. A panaszok szerint állandó forgalmi dugó alakul ki, és a folyamatosan újraképződő kátyúk ellehetetlenítik a közlekedést. A városháza türelemre, a biztosító elővigyázatos közlekedésre int.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Tavaszig tényleg „göröngyös úton” járhatunk
Gödrök nehezítik a közlekedést. Bosszúság Fotó: Hodgyai István

Még mindig dolgoznak az esőelvezető rendszer építésén a székelyudvarhelyi II. Rákóczi Ferenc utcában, ami jelentősen lelassítja a forgalmat a város Segesvár felőli kijáratánál. A gépjárművezetők leginkább a feltört út és a kikátyúsodott töltések miatt bosszankodnak, hangot adva véleményüknek a közösségi oldalakon. Jelenleg a forgalom az említett útszakasz egyik sávján zajlik, azok a sofőrök, akik szeretnék a munkálatokat kikerülni, csak Farcád felé tehetik meg, ami közel kétszer akkora távolság megtételét jelenti.

Egy gépjárművezető letesztelte mindkét útszakaszt, és tapasztalatairól számolt be lapunknak: a Városháza tértől Bikafalváig a munkálatok alatt levő útszakaszon 21, míg a Farcád felé tartó útszakaszon 16 perc alatt sikerült eljutnia. Előbbit 13, míg a másodikat 17.30-kor tette meg.

– Mivel jelenleg a Jézus Szíve-kápolna alatti részen dolgozik a kivitelező, nem könnyítené meg a helyzetet az, ha a Budvár utca felé terelnék el a forgalmat – mutatott rá megkeresésünkre Zörgő Noémi, a városháza szóvivője. Kérdésünkre a vasúti sínek mellett haladó Bikafalvára vezető útról elmondta: magasabb autókkal lehet vállalni alternatív útszakaszként, viszont vannak részek, ahol esős időjárás esetén csak terepjáróval járható. Továbbá megjegyezte: az említett út nincs megfelelően kiszélesítve, és ezt a sínekhez való közelsége helyenként nem is teszi lehetővé.

– Az út korszerűsítését az is nehezítené, hogy csak egy része tartozik a városhoz, másik része Boldogfalva község tulajdonában van – fejtette ki.

Zörgő Noémi közölte, hogy a kivitelező folyamatosan figyeli a töltéseknél kialakuló kátyúkat, és vissza is tölti azokat.

– A munkálatok mindennap reggel 8-tól délután 5 óráig folynak, ekkorra minden keletkezett szintkülönbség fel van töltve, a kikátyúsodott részeket hétvégén pótolják – részletezte Zörgő. Elmondása szerint a hatályos rendelkezéseknek megfelelően jelzésekkel látták el az említett útszakaszt, figyelmeztetve, hogy ott munkálatok zajlanak, ezt figyelembe véve kell minden járművezetőnek közlekednie. Hozzátette: a munkafázis még nem tart ott, hogy lehetőség nyíljon az aszfaltozásra, de ezt az időjárás miatt nem is lehetne megtenni. A szóvivő szerint minden beruházásnál akadnak kellemetlenségek, ezért türelmesnek kell lenni, továbbá kérdésünkre megjegyezte: még nem érkezett intézményükhöz panasz személygépjárművek megrongálódásáról az útszakaszon.

– Abban az esetben, ha egy személygépkocsi az útfelület hibái miatt károsodik, a keletkezett kárt csak CASCO-biztosítás esetén fedezi a biztosító, a kötelező biztosításból a másnak okozott kárt fedezik – szögezte le lapunknak László Csilla biztosítási ügynök. Érdeklődésükre megerősítette: az útviszonyoknak meg­fe­le­lően kell a gépjárművezetőnek közlekednie, saját belátása szerint, ha pedig kárt szenvedne emiatt, az adott útszakaszt kezelő intézmény nem vonható felelősségre, és kártérítést sem köteles fizetni.

A hasonló esetekkel kapcsolatban Péter Jenő-Mihály gépjárművezető szakoktatót is megkérdeztük. Állítása szerint, ha nincs megfelelően jelezve, hogy az adott útszakaszon – ahol kárt szenvedett a sértett – javítási munkálatok zajlanak, az útjavítást végző cég felelősségre vonható.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!