Hirdetés

Szolgálati lakás épülhet

Korábban több mint nyolcmillió lejt nyert Szentegyháza az Országos Helyre­állítási Alapból (PNRR) ener­giatakarékos, ún. nZEB (Near-zero energy building) típusú szolgálati lakások építésére. Jelenleg a közbeszerzés elbírálása zajlik.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Szolgálati lakás épülhet
Mindenképp belevágnak a szolgálati lakások felépítésének. A költségek kiigazításában bízik a polgármester. Fotó: Látványterv

Tizenkét tanároknak és orvosoknak szánt lakást foglalna magába az az épület, melynek felépítését az Országos Helyreállítási Alapból finanszírozza Szentegyháza. Az épület a város központi zónájába tervezett bölcsőde mellé épülne fel, arra a területre, melyet korábban kertként adott bérbe a helyi hivatal. A Hargita Népe megkeresésére Lőrincz Csaba polgármester elmondta, hogy bár több mint egy éve megkötötték a finanszírozási szerződést, a közbeszerzési eljárás elbírálásához csak most sikerült eljutniuk. Mint mondta, sok cég jelentkezett, legtöbbjük több száz oldalas dokumentációt nyújtott be, így az elbírálási folyamat akár két hónapig is tarthat. 
A projektnek ugyanakkor hátránya is van: a pályázott összeg nem elegendő az épület kivitelezésére, ráadásul az önrész fedezésére sincs egyelőre anyagi kerete a városnak.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A pályázatok kiírásakor a kivitelezés négyzetméterre visszaosztott árát 800 euróval számolta a pályáztató, ami nem reális ahhoz mérten, hogy az nZEB típusú lakásokat 1500 euróért építik négyzetméterenként. Emellett az építőanyagárak sem lettek olcsóbbak

– mutatott rá Lőrincz, megjegyezve, hogy a projekttel 3 millió lejes önrészt is felvállalt a város. Mivel nem reális összegeket határozott meg a finanszírozó alap, a polgármester kiigazításra számít, mivel nem csak az ő városuk küzd hasonló problémával.

– A következő évben nagyjából kezdenek kifutni ezek a pályázatok, a sok licit miatt pedig várhatóan csökkenni fognak az árak, ezért valószínűleg valamennyi pénz meg fog maradni az alapnál, amelyet kioszthatnak kiigazításként

– közölte bizakodóan a polgármester. Hozzátette, kormánytámo­ga­tásra is számítanak, amennyiben torlódni fognak projekteket felvállaló, ám közben fizetésképtelenné vált önkormányzatok.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!