Szeptemberben adnák át a kollégium új épületét

Majdnem teljesen elkészült a székelyudvarhelyi református kollégium új épületkomplexuma, amely nemcsak az elemi osztályoknak ad otthont, de egy új tornaterem és sportpálya is helyet kap benne. Az épületet szeptemberben adnák át, ha sikerül befejezni a belső szerelést.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Szeptemberben adnák át a kollégium új épületét
Kívülről már kész az új komplexum. Nem takarja el a város jellegzetes épületeit Fotó: Hodgyai István

Még 2021‑ben kezdődött el az Erdélyi Református Egyházkerület gigaberuházása Székelyudvarhelyen: két területet, illetve egy ingatlant vásároltak meg, egy további területet pedig a várostól vettek haszonbérbe, hogy a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium számára egy új komplexumot – amelyben tornaterem, sportpálya és az elemi osztályok kapnak helyet –, valamint diákszállót építsenek.

Háromezer négyzetméter

Előbbi építését még abban az évben megkezdték a Baróti Szabó Dávid és a Kossuth Lajos utcák közé eső területen. A több mint háromezer négyzetméteres alapterületű épület külső munkálatai mára teljesen elkészültek, s mint megtudtuk, jelenleg a belső szerelési munkálatokon, továbbá az épület körüli udvar és sétány rendezésén dolgozik a kivitelező.
A Hargita Népe megkeresésére az iskola igazgatója, Tőkés Zsolt elmondta: a tervek szerint szeptember 21-én szeretnék átadni az újonnan épült létesítményt, ám a beköltözést késleltethetik a belső szerelési munkálatok.

– Már folyik az elemi osztályosok számára a termek berendezése, de a villanyhálózat telepítése késleltetheti a munkálatok befejezését. Mivel nagy lesz a fogyasztás, különleges trafóházat kell beépíteni, ennek pedig körülményes a kivitelezése

– hívta fel a figyelmet Tőkés Zsolt. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az óvodai csoportok más épületben működnek

A tanintézet igazgatóját megkérdeztük, hogyan fogják egyszerre használni az óvodások és az elemisták majd az új épületet.

– Az elemi beköltözik az épületbe, de nem valószínű, hogy az óvoda is, mivel sem egészségügyi, sem pedagógiai szempontból nem felel meg ennek a célnak az épület. Túlzsúfolt lenne a tér

– fűzte hozzá Tőkés Zsolt, eszerint a Bethlen Gábor utcában működő Napsugár óvoda három református csoportja a jelenlegi helyén marad.
2021‑ben a volt Európa Hotelt is megvásárolta a református egyház, bentlakásnak szánva az épületet. Mint megtudtuk, jelenleg az épület állapotfelmérését végzik a szakemberek, a tervezők a kivitelezés műszaki tervein dolgoznak. Juhász Ábel, a Református Diákotthon Alapítvány vezetője megkeresésünkre közölte: már kikérték az urbanisztikai bizonylatot.

Szeptemberben adnák át a kollégium új épületét

A bentlakók maradnak

– Korai lenne bármit mondani, a statikai és az épületgépészeti felmérések okozhatnak meglepetéseket, akárcsak a szükséges szakvéleményezések kibocsátása is

– utalva arra, hogy egy másik projektnél csupán a műemlékvédelmi jóváhagyásra több mint tizenkét hónapot kellett várniuk.
Megjegyezte, ezek fényé­ben korai lenne megmon­dani, hogy hány diák befogadására lenne alkalmas az épület, amúgy 50‑60 diákra számítanak.

– Még nem látni, hogy mikor kezdődhetnek el a munkálatok, de egy ideig még biztos, hogy a Rákóczi Ferenc utca 17. szám alatti épületben maradnak a bentlakók

– közölte Juhász Ábel.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!