Hirdetés

Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte

Első alkalommal szervezték meg a Nyikómente népviseletben nevet viselő rendezvényt, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával Farkaslakán. Az eseményre nemcsak a község településeiről, hanem a szomszédos Siménfalva község falvaiból is érkeztek résztvevők, akik magukra öltötték székely ruháikat és bemutatták viseleteiket egymásnak.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte
Öltözetek, amelyek megerősítik identitásunkat Fotó: Hadnagy Éva

Egyre többen öltenek újra magukra népviseletet ünnepnapokon és családi jeles eseményeken egyaránt. Szombaton is sokan vették fel székely ruhájukat a nyikómenti falvakban, hogy részt vegyenek az első népviseleti bemutatón. Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel kezdődött a helyi templomban, majd a résztvevők ének- és zeneszó kíséretében végigvonultak a falun a Tamási Áron Művelődési Házig, ahol hivatalosan is megnyitották az eseményt.

Hadnagy Éva

Kovács Lehel polgármester ünnepi gondolatait Erős Antal önkormányzati képviselő tolmácsolta. Beszédében hangsúlyozta, a népviselet, a hagyomány, a kultúra egyik hordozója, amely jelzi a hovatartozást. Változatos szépségét több bemutatóval sem lehetne utolérni. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet székelyudvarhelyi munkatársa, Orbán Balázs is szólt az egybegyűltekhez. Ünnepi gondolataiban elmondta, bízik benne, hogy hagyományteremtő jellege lesz az eseménynek, és a jövőben is évről évre megtartják majd a székelyruha-mustrát. Az NSKI 2015-ben szervezte meg előszőr két udvarhelyszéki kistérségben a népviseleti találkozót, a homoródmenti idén hetedik, a sóvidéki pedig ötödik kiadásához érkezett, ami szintén most zajlott párhuzamosan. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy az utóbbi időben megnőtt az igény a népviseleti találkozók kiterjesztésére, éppen ezért idén egész Udvarhelyszéket átölelte a rendezvényt.

A homoródmenti és sóvidéki mellett útjára indítottuk a Nyikómente, Havasalja, Nagy-Küküllőmente és Keresztúrszék népviseletben nevet viselő rendezvényeket

 – ismertette, ugyanakkor köszönetét fejezte ki a partnerséget vállaló önkormányzatoknak, civil szervezeteknek egyaránt.

Hadnagy Éva

A köszöntők után Hadnagy Jolán, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület elnöke nyitotta meg az Őseink viseletben című fotókiállítást, amelyet régi, a községből összegyűjtött fotókból készítettek. Elmondta, a népviselet az egyszerű emberek viselete volt, az iparosodással, ahogy nőttek a városok, háttérbe kezdtek szorulni a viseletek. Fogyott a len, a kender, az otthon szövő asszonyok és a viselők. Már-már félő volt, hogy feledésbe vesznek, ez azonban szerencsére nem következett be, mostanra pedig jó értelemben újra divatba jöttek a népviseletek.

Hadnagy Éva

A közel száz kiállított fotón egykori otthonok, családok, családi eseményeken, mulatságokban népviseletbe öltözött emberek köszöntek vissza. 

Régi fotók, régi világ elevenedik meg most előttünk, mert őseink néznek vissza ránk. Egy-egy pillanatkép. Viseletben őseink, viseletben mi, nézzünk őseink szemébe és viseljük büszkén a ruhát, mely hovatartozást és erőt jelent számunkra

– fogalmazott Hadnagy Jolán. A rendezvény folytatásában a részt vevő települések küldöttségei bemutatták saját viseleteiket, külön-külön a ruhadarabokat, hangsúlyozva a településeikre jellemző sajátosságokat. Ilyen például a farkaslaki zöld-piros-fekete csíkos szőttes a nőknél, vagy a kecseti hímzett cifra bunda, amely a férfiviselet elengedhetetlen darabja, és amely napjainkban igencsak kevés helyen maradt meg. A piros szín, helyenként a vörös vagy a bordó a piros vért szimbolizálta, a fekete sávok a szoknyákon, mellényeken az élet ellentétét, a halált, a gyászt, valamint a tekintélyt és az erőt is sugározták.

Hadnagy Éva

A bemutatókat követően a Farkaslaki Virgoncz Néptánccsoport, a malomfalvi és a kecseti gyerekek előadásai zárták a népviseleti találkozót.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!