Székelyderzsben tartották a Szent Flórián Vándorkupát

Ügyességi, gyorsasági erőpróbák, egyéni és csoportos megmérettetéseken bizonyíthatták tudásukat az udvarhelyszéki önkéntes tűzoltó-alakulatok Székelyderzsben. A XI. Szent Flórián Vándorkupán tizenhét csapat vett részt.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Székelyderzsben tartották a Szent Flórián Vándorkupát
Barátságos verseny, jó hangulat Fotó: Hadnagy Éva

Tűzoltóautók szirénázása törte meg a falu csendjét szombat délelőtt Székelyderzsben. Ezúttal azonban nem szerencsétlenséghez siettek a nagy piros autók, hanem üdvözlésképpen járták be a település és a község falvainak utcáit, hiszen itt tartották a XI. Udvarhelyszéki Szent Flórián Vándorkupát. Tizenhét alakulat legénysége vett részt az eseményen, hogy számot tegyenek ügyességükről, gyorsaságukról, bemutassák tudásukat, ugyanakkor ismerkedjenek, ápolják a kapcsolatokat más önkéntes alakulatokkal és jól érezzék magukat. A résztvevők egyéniben és csapatban is megméretkezhettek. A rajthoz álló 5-6 fős csapatoknak időre kellett teljesíteniük a focipályán a kijelölt távot, teljes felszerelésben, miközben tömlőket gurítottak, összecsatlakoztatták és a végén a fecskendő helyére illesztését követően a vízsugárral egy-egy bábut kellett ledönteniük.

Székelyderzsben tartották a Szent Flórián Vándorkupát

Az a csapat nyert, amely a legrövidebb időn belül teljesítette a feladatot.

Nemcsak a gyorsaság, hanem a technikai tudás is nagyon fontos, hogy miként tudták megoldani a nem várt nehézségeket, s ezáltal a feladatot. Sokat készültek erre az eseményre a csapatok, és ennek köszönhetően az éles bevetések is jobban, profibban mennek majd

– fogalmazott Albert Csaba, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke. A legeredményesebbnek végül a parajdiak bizonyultak, akiknek alig 40 másodpercre volt szükségük, a második helyen a székelyvarsági csapat, míg a harmadikon a zetelaki önkéntes tűzoltók végeztek.

Székelyderzsben tartották a Szent Flórián Vándorkupát

A Szent Flóriánt ábrázoló vándorkupát így ők vihették haza a nap végén, és őrizhetik meg egy éven keresztül. A szobor talapzatára felkerül a győztes település neve és az évszám. A vándorrendezvény jövőbeni helyszínéről a nap végén sorshúzással döntenek.
Géger István, a székelyderzsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka elmondta, nagy megtiszteltetés volt számukra, hogy házigazdái lehettek ennek a rangos eseménynek, amelyet a helyi polgármesteri hivatallal partnerségben sikerült megszervezni. Az alakulatuk kilenc évvel ezelőtt, 2015-ben jött létre, jelenleg tizenhat aktív tagja van. Rendelkeznek egy nagy tűzoltóautóval, amelyre szükségük is van, hiszen nemcsak a saját községükben, hanem a szomszédos Kányád község falvaiban is aktívan jelen vannak és a lakosság segítségére sietnek szükség esetén. Évente átlagosan 3-4 bevetésük van. 

Székelyderzsben tartották a Szent Flórián Vándorkupát





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!