Hirdetés

Segítség a nyolcadikosok pályaválasztásához

A héten megyeszerte több olyan tevékenység is zajlik, amely a nyolcadikos diákok pályaválasztási döntését támogatja. Székelyudvarhelyen bemutatkoznak a középiskolák a Sulibörzén, majd pénteken a megye több tanintézete is részt vesz a Szakmák éjszakája elnevezésű programon, amelyre a szakképzési lehetőségek iránt érdeklődő diákokat, szüleiket várják.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Segítség a nyolcadikosok pályaválasztásához
Jó buli a szakmapróbálgatás. Program péntekre Fotó: Szakmák éjszakája/FB

Idén is megrendezik a székelyudvarhelyi iskolai tanácsadók a polgármesteri hivatal támogatásával a Sulibörze elnevezésű kétnapos rendezvényt, amelyen a város összes középiskolája bemutatkozik. Maguk az ott tanuló diákok tájékoztatják fiatalabb társaikat az iskolájukban induló osztályokról, szakokról, a diákéletről, a szakmai gyakorlat folyamatáról stb. Az Udvarhelyi Fiatal Fórum nagytermében szerdán és csütörtökön naponta 9–15 óra között várják az előre bejelentkezett diákcsoportokat. Varga Andrea iskolai tanácsadó, szervező arra kéri az érdeklődőket, hogy tartsák be az előre egyeztetett programot. Erre azért van szükség, mert óriási az érdeklődés a rendezvény iránt, rendszerint a két nap alatt mintegy ezer nyolcadikos látogatja meg, osztályfőnökeik vezetésével, hiszen a Sulibörze nemcsak a városnak, hanem vonzáskörzetének is szól.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Idén a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskola a Sulibörze idejére kétnapos bemutatót szervez, így a vidéki iskolások mindkét eseményt meglátogathatják. Szerdán és csütörtökön is a nyolcadikosokat élő műhelymunkákra hívják, amelyeken a tanintézetben tanulható szakmákról tudhatnak meg többet a diákok. Betekintést nyerhetnek, hogy milyen módon zajlik a szakoktatás, kérdéseiket is feltehetik az induló szakokról, elvárásokról.
Pénteken immár negyedik alkalommal kapcsolódik be Hargita megye a Szakmák éjszakája elnevezésű magyarországi kezdeményezésbe, amely a szakoktatás iránti érdeklődés felkeltését, a szakmák élményszerű bemutatását tűzi ki célul évről évre, ezáltal segítve az iskolaválasztás előtt álló nyolcadikosokat a döntésben. Mint Kedves Mónika szakoktatásért felelős tanfelügyelő hangsúlyozta: a hangsúly itt nem az iskolák bemutatásán, hanem a szakmákon, a szakmák elsajátításának lehetőségein van. 
A tanfelügyelőség által szervezett esemény akár a kisebb általános iskolásoknak és szüleiknek is érdekes lehet, hiszen a programokat követve sok mindent meg lehet tudni a megyénkben megtanulható szakmákról. Idén viszonylag kevés tanintézet – mindössze 12 – kapcsolódik be a programba, többnyire a megye csíkszéki és gyergyói településeiről. Négy iskola, a Sövér Elek Szakközépiskola, a Kájoni János Szakközépiskola, a Puskás Tivadar Szakközépiskola és a Korondi Szakközépiskola szervez személyes jelenléttel változatos „szakmakóstolgatást”, a többi intézet online programokkal jelentkezik pénteken 18–20 óra között, bemutatófilmeket, podcast beszélgetéseket, játékokat kínálnak. A helyi események egy időben zajlanak a magyarországi rendezvényekkel, a Szakmák éjszakája honlapján lehet válogatni közülük, illetve érdemes követni a Szakmák éjszakája, Hargita megye elnevezésű Facebook-oldalt is – tudtuk meg Kedves Mónikától.
A megyénkben elsajátítható szakmákról, azaz a szakközépiskolák és szakiskolák kínálatáról a tanfelügyelőség 2021-ben megjelentette a Szakképzési lehetőségek Hargita megyében című kiadványt, amely részletes leírásokat tartalmaz. Azóta nem adták ki újra, viszont a hasznos tájékoztató online elérhető a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség honlapján. A tanfelügyelőség által minden évben kiadott, az iskolaválasztást, középiskolai beiratkozást segítő füzet idén is csak május végén jelenik meg, ezért is lehetnek hasznosak a felsorolt, a nyolcadikos tanulók eligazodását támogató lehetőségek – jegyezte meg Kedves Mónika.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!