Sarki fényt fotóztak Székelyföldön

Gelencén sikerült fényképet készíteni a sarki fény jelenségről, az ott készült felvételeket is bemutatták az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület (EMCSE) augusztus végén, Homoródfürdőn szervezett hagyományos tá­borában.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Sarki fényt fotóztak Székelyföldön
Gelencéről fotózott sarki fény Fotó: Münzlinger Attila

A XV. EMCSE Csillagászati Tábort augusztus 27. és szeptember 1. között tartották Homoródfürdőn negyven aktív és leendő csillagász részvételével. A helyszín immár tizedik éve Homoródfürdő, ahol a házigazdák vendégszeretete mellett a terep is kiváló az égbolton végzett megfigyelésekre. 

Fiatalítás

Dr. Makó Zoltán, az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület elnöke kiemelte: jól sikerült eseményt zártak a múlt héten, és elégedetten vették tudomásul, hogy új, fiatal generáció csatlakozott az EMCSE-hez.  

– A korábbi generáció tagjai Erdélyből indulva már elvégezték az egyetemi tanulmányaikat, és neves egyetemeken, illetve kutatócsoportban kémlelik az univerzumot. A táborban online előadást tartott Puskás Dávid, a Cambridge-i Egyetem doktorandusza, aki tagja az egyik olyan kutatócsoportnak, akik a James Webb űrtávcsővel végeznek megfigyeléseket, ami másfél millió kilométerre van a Földtől. Az EMCSE tagja Simon-Zsók Anett, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi karának fizikus-csillagász hallgatója, Czimbalmos Szabolcs a szervezet alelnöke. Ők és társai alkották az előző generációt, most viszont újak jelentkeztek hozzánk

– mondta dr. Makó Zoltán, hozzátéve, hogy az egyesület táborainak résztvevőiben közös vonás az asztrofotózás és űrkutatás is.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Élet más bolygón

A fiatalok többsége csillagász szeretne lenni. Az előadásokat úgy válogatták, hogy a lehető legérdekfeszítőbbek legyenek. A tábori előadók között volt: dr. Hegedűs Tibor, a bajai csillagvizsgáló igazgatója; Jandó Attila, a Vega Csillagászati Egyesület titkára, illetve állandó előadóink dr. Münzlinger Attila, Miholcsa Gyula, Barabás Szende, Keresztes Pál, Makó Zoltán és két fiatal, Fikó Róbert és Tamás Csaba középiskolás tanulók, akik később csillagászok szeretnének lenni. Nappal előadások, kirándulás a Madarasi-Hargitára, este pedig az égbolt vizsgálódásával töltötték idejüket a tábor résztvevői. 
Az előadások alatt többek között azt vitatták meg, hogy lehetséges-e az élet kialakulása más bolygókon. A tudomány jelenlegi állása szerint egy elfogadható hipotézis: „amely bolygókon az élet kialakulásához szükséges feltételek adottak, ott az élet valamilyen kezdetleges formája ki is alakul”. Az elnök hozzáfűzte: ezelőtt ötven évvel korántsem volt ez ennyire elfogadott válasz az élet kialakulását illetően. 

Asztrofotózás

– Gelencén a sarki fényt sikerült lefényképezni, ezeket a felvételeket is bemutatták a táborban. Ezt a jelenséget a napszél gerjeszti, többnyire a napkitörésekből származik és leginkább a föld Északi- és Déli-sarkán figyelhető meg. Székelyföldön szabad szemmel nem látható, azonban 2024–2025 a napkitörések maximuma, ilyenkor nagyobb mennyiségű töltött részecske érkezik a Földre, de a Föld mágneses tere a sarkok felé irányítja, ezért ott, bizonyos alkalmakkor szabad szemmel is látható. A fényképezőgépek megfelelő beállításaival nálunk, Székelyföldön is készíthetők szép asztrofotók

– idézte fel egy másik előadáson elhangzottakat..
Végezetül köszönetét fejezte ki Lőrincz Barnabásnak és Czimbalmos Szabolcsnak a tábor szervezésében vállalt szerepükért, valamint a Bethlen Gábor Alapnak a kapott anyagi támogatásért, amely nagyban segítette a fiataloknak és a meghívott előadóknak a táborban való részvételét. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!