Hirdetés

Régi gépeket cserélnek le, újakat vásárolnak

Befejeződött a szé­­kely­ud­var­he­lyi já­ró­be­teg-ren­de­lő belső felújítása, és érkeznek az új orvosi eszközök és berendezések is, amelyekkel magasabb színvonalon zajlik majd a betegek ellátása. A korszerűsítés PNRR-forrásból valósul meg.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Régi gépeket cserélnek le, újakat vásárolnak
Érkeznek a gépek. Javul a betegellátás a székelyudvarhelyi poliklinikán Fotó: Városi kórház/fb

Korábban hírt adtunk róla, hogy a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal az Országos Helyreállítási Alapnál (PNRR) 7,8 millió lej vissza nem térítendő támogatást nyert a poliklinika korszerűsítésére, az összeg kisebbik részét fordították az épület felújítására, amelyet március végén végzett el a kivitelező, a napokban zajlik a hivatalos átvétel – tájékoztatott Zörgő Noémi sajtószóvivő. 
Több mint 7,5 millió lejt a rendelők bútorzatának, az orvosi eszköztár cseréjére, új berendezések vásárlására költenek. Több szakaszban zajlik a közbeszerzés, pár napja már meg is érkezett néhány felszerelés. A fül-orr-gégészeti szakrendelő felszereltségét javítja egy új, videóendoszkópiával (orr, torok, fül), fülmikroszkóppal, kauterrel felszerelt utolsó generációs kezelőegység, amelynek értéke mintegy 330 ezer lej.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A gasztroenterológia szakrendelőnek egy ún. fibroscant vásároltak, amely a máj vizsgálatában, illetve a májbetegségek nyomonkövetésében jelent nagy előrelépést. A máj kötőszövet- és zsírtartalmának vizsgálata végezhető el vele, a készülék használatával kiváltható a tűvel végzendő májbiopszia és képes a májfibrózis mértékének meghatározására, a máj­cirózis igazolására vagy kizárására stb. A berendezést a napokban vették át, értéke 870 ezer lej. Ugyancsak a napokban érkezett meg négy, a jelenleg elérhető legmodernebb ultrahangkészülék, amelyek együtt mintegy kétmillió lejbe kerültek – tudtuk meg a sajtószóvivőtől. Az echográfok a kardiológia, a radiológia, a belgyógyászati és a sportorvosi rendelőbe kerültek, a korábban használt gépek egy részét átviszik a sürgősségi osztályra, így néhány ott szükséges vizsgálat majd helyben is elvégezhető lesz, a többit más osztályokon hasznosítják.
Zörgő Noémi tájékoztatása szerint várnak még egy közel másfél millió lejes mammográfiás készüléket, egy nőgyógyászati ultrahangos berendezést, illetve többféle kisebb orvosi eszközt. A bútorzat felújítására jelenleg zajlik a közbeszerzés.
A kórház maga is elindított egy négyéves programot, amelynek során saját költségvetésből szerre lecserélik a régebbi eszközöket, orvosi berendezéseket. Szerdán üzemeltek be a tüdőgyógyá­szaton egy új, utolsó generációs bronchoszkópot. Dr. Bálint Csilla osztályvezető főorvos azt nyilatkozta, az eszköz hatalmas előrelépést jelent. A hörgők vizsgálatára, a tüdődaganatos betegek diagnózisának pontos felállítására, idegen testek eltávolítására fogják használni, de például terápiás célú hörgőátmosást is lehet végezni vele, az endobronchiális vérzések vagy krónikus köhögés esetében is alkalmazzák. A készülék egy, a 2000-es évek elején vásárolt gépet vált le, és mintegy 500 ezer lejbe került.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!