Régi álmuk vált valóra

2022 júliusában tették le a székelyszentkirályi multifunkcionális sportterem alapkövét, szerda este pedig hivatalosan felavatták és átadták a létesítményt.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Régi álmuk vált valóra
Közösségi ünnep, valóra vált álom Fotó: Hadnagy Éva

Ünnepelni gyűlt össze Székelyszentkirály központjában a falu apraja és nagyja, hogy hivatalosan is felavassák és birtokba vehessék a 420 négyzetméteres alapterületű sporttermet. Az új létesítmény elsődleges haszonélvezői az óvodások és az iskolások lesznek, hiszen mindeddig nem volt tornaterme az oktatási intézménynek, a gyermekek pedig az udvaron vagy az osztálytermekben töltötték a tornaórákat. A sporttevékenységek mellett ugyanakkor más iskolai tevékenységek helyszínéül is szolgál majd az új épület, például évzáró ünnepségek, farsangi mulatságok, kulturális és egyházi események helyszíne lesz.

Hadnagy Éva

– Szentkirálynak egy nagyon régi vágya valósult meg ezzel a létesítménnyel, amely nemcsak a diákok, hanem az egész közösség hasznát szolgálja majd – hangzott el a beszédek során.

Bálint Elemér Imre, Oroszhegy község vezetője kiemelte, nagy dolgokat csak nagy összefogással lehet megvalósítani, ennek pedig jó példája a multifunkcionális sportterem is. Hozzátette, céljuk, hogy élhető községet teremtsenek a lakosoknak.

Oroszhegy község lakossága nyolc százalékkal gyarapodott az előző népszámlálás óta, ami azt jelenti, hogy minden negyedik lakos kiskorú. Célunk ezekkel a létesítményekkel, hogy egy olyan generációt neveljünk, amelynek a jövőképe alapja az itthon maradás, és egy olyan községet építsünk, ahol jó élni

– fogalmazott az elöljáró.

Az eseményt számos magas rangú politikai vezető is megtisztelte jelenlétével, többek között Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára is jelen volt. Potápi Árpád János ünnepi gondolataiban a sport, a mozgás fontosságát hangsúlyozta a fiatalok életében, ugyanakkor megköszönte a történelmi egyházaknak, illetve az RMPSZ-nek, hogy a magyar kormány partnerei a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programban. Az együttműködésnek köszönhetően Erdélyben 91 óvodát és bölcsődét sikerült építeniük, és 389 épületet bővítettek, újítottak fel az elmúlt években. A székelyszentkirályi multifunkcionális terem összértéke 2,5 millió lej, amelyet több forrásból sikerült előteremtenie az oroszhegyi önkormányzatnak.

Hadnagy Éva

A magyar állam a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési programján keresztül 1,7 millió lejjel járult hozzá a beruházáshoz. A fennmaradó részt a helyi önkormányzat, Hargita Megye Tanácsának, a helyi katolikus egyháznak és a faluközösségnek a segítségével teremtette elő. Ft. Márton József főesperes megáldotta és felszentelte a létesítményt, majd a helyi gyermekek zenés-táncos produkciói tették még ünnepélyesebbé az eseményt. Az új épületben a 200 négyzetméteres nagyterem mellett a földszinti részen a gépház, valamint mosdók kaptak helyet, az emeleten pedig további mosdókat, öltözőket és zuhanyzókat alakítottak ki.

Hadnagy Éva



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!