Példaértékű életutak a TEDx Udvarhelyen

Mintegy ezer résztvevővel zajlott a negyedik alkalommal megrendezett TEDx Udvarhely. From Zero to Hero volt az idei konferencia mottója, tizenkét ember mesélte el saját történetét, amely példa és inspiráció lehet arra, hogy miként lehet a „semmiből” „valamit”, eredetit, többet, mást létrehozni. A sort Hosszú Katinka kezdte.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Példaértékű életutak a TEDx Udvarhelyen
Ezren a TEDx Udvarhelyen. Semmi sem lehetetlen Fotó: Asztalos Ágnes

Románia második, a magyar nyelvterület első legnagyobb TEDx konferenciájává vált röpke négy év alatt a székelyudvarhelyi. A szombati rendezvény elején a kurátor, Szakács-Paál István köszöntötte a közönséget a Rákóczi Centerben. A sportcsarnokban sikerült a TEDx-eseményekre jellemző környezetet kialakítani, összesen 880 széket helyeztek el és telt ház volt. 

– Európa legkisebb városa­ként kezdtük szervezni az elsőt, és most már itt tartunk. Ez azt mutatja, hogy ebben a közösségben van jövő

– mondta a kurátor. 
A nap folyamán három részben léptek fel az előadók, akik elhozták és megosztották sajátos, egyedi élettörténeteiket, inspiráló életutakkal találkozhatott a közönség, amelyek mind azt bizonyították, hogy semmi sem lehetetlen, a nulláról elindulva is létre lehet hozni értéket. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az előadók sorát a többszörös olimpiai bajnok úszónő, Hosszú Katinka indította, majd Barabás Botond színművész következett, aki Székelyudvarhelyről indult, ma pedig a Szolnoki Szigligeti Színház vezetője. Utána Dragoș Asaftei fotóművész beszélt, aki ugyancsak a város szülötte, ő évekig Klaus Johannis államelnök hivatalos fotósa volt, majd pár éve elindította a Románia hegységei fölött elnevezésű projektet. Az első blokkot Dénes Adél zárta, aki szintén a városban nőtt fel, majd zenei, kulturális szervezőként valósította meg önmagát, jelenleg Budapesten él, és a Petőfi Kulturális Ügynökség könnyűzenei programigazgatója. A második részt is helyiek indították, Benkő Zsolt országosan ismert kutyakiképző, majd Ilyés Lóránt, a Fell Good Sportegyesület alapítója, közösségépítő osztotta meg gondolatait a közönséggel. Utánuk Dina Tuns, egy különleges turisztikai projekt, a Viewtopia társalapítójaként a változtatás mindenkori lehetőségét példázta, Kali Andrea székelyudvarhelyi születésű, kolozsvári színművész pedig azt, hogy a legnagyobb traumából is van kiút. A családon belüli bántalmazásból indult kálváriájukról készült dokumentumfilm, a Túl közel társadalmi változásokat indított el.
Az utolsó „felvonásra” sem fáradt el a közönség, nagy sikert aratott a szegedi Majzik Tamás, aki 2011 óta Bákó megyében magyar nyelvet tanít, Vásárhelyi Jób Barna, aki a Vargyas-szorsban nőtt fel, egyedül neveli öccsét, és alpinista favágóként képes a maximumot kihozni a helyzetekből. Nagy tapsot kapott a magyarországi dr. Fodor Réka, aki közel tíz éve afrikai orvosi missziókban vesz részt, és Mahdu Said Kafiya, aki 11 évesen érkezett magyarországra egyedül, menekültként Szomáliából, mára ismert modell.
A tágasabb tér több lehetőséget kínált az előadások közötti szünetekben a lazításra: széles gasztronómiai kínálat, helyi előadók performanszai, fotózási lehetőség közül válogathattak a TEDx Udvarhely vendégei, és beváltak az alkalomra indított ingyenes buszjáratok is. A tartalmas napot Bödőcs Tibor magyarországi humorista fellépése zárta, az eseményre külön is lehetett jegyet váltani.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!