Öt helyszínen zajlik útépítés

Öt utca újjáépítésével dolgoznak jelenleg Székelyudvarhelyen az ún. nagy mobilitási projekt részeként, és ebben a hónapban a nyári útjavítási program is elindul, amit saját költségvetésből fedez a város. A polgármesteri hivatal elégedett a munkatempóval.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 5 perc
Öt helyszínen zajlik útépítés
Több helyen is dolgoznak. Jó lesz, ha kész lesz Fotó: Hodgyai István

Jelenleg a Bethlenfalvi úton, az Ady Endre, Függetlenség, Gábor Áron és Orbán Balázs utcában dolgoznak. A munka gyakran jár forgalomkorlátozással, teg­nap például a Bethlenfalvi úton volt lezárás, ma pedig az Ady Endre utcán terítik le az aszfaltszőnyeget, ahol megpróbálják félsávos útlezárással elvégezni a munkát. 
A Tábor lakótelepen átvezető Függetlenség sugárúton jelenleg a járdákat aszfaltozzák, viszont hétfőn elkezdik az útfelület újraburkolását is, és teljesen lezárják a forgalom elől a József Attila és Szarkakő utca közötti szakaszát. Napok óta tilos behajtani a Gábor Áron utcába is, ahol felszedték a kockakövet, az Orbán Balázs utcába pedig csak az ott lakók mehetnek be autóval. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Ásatásra várva

Mint ismert, a felsorolt utcák mind a nagy mobilitási projekt részeként, európai uniós támogatással újulnak meg. A projektben további utcák újjáépítésére is sor kerül, több helyszín esetében viszont régészeti felügyeletre is szükség van.

– Jellemzően a városközpontban kell ezt elvégezni, enélkül nem kezdődhet el a Bethlen Gábor, a Vár, az Eötvös József utcának, a Tompa László utca egy részének a felújítása, de ugyanez a helyzet a Tamási Áron, Tábor és a Villanytelep utcában, illetve a már a városközponton kívüli szombatfalvi katolikus templom környezetében is, az Orbán Balázs utca egy százméteres szakaszáról van szó

– sorolta a sajtószóvivő. Mint megtudtuk, jelenleg a Haáz Rezső Múzeum várja a minisztériumi engedélyt, azután tud a hivatal szerződést kötni a régészeti felügyeletre. A munkaterületeken az ún. kivitelezési grafikon szerint mindenütt megfelelő ütemben haladnak a munkával.

Macskakő a városközpontban

A jelenlegi helyszínek közül nagyobb változás a Gábor Áron utcában lesz, ahol a kockakövet aszfalt váltja fel, és míg eddig csak az egyik oldalon volt járda, most lesz mindkét oldalon.

– Hasonlóképp nagyobb változás várható majd a városközponti utcák esetében, több közülük – például a Tompa László utca és a Bethlen Gábor utca egy része, a Vár utca – kockaköves burkolatot kap, az Eötvös József esetében pedig marad az ún. macskaköves felület

– sorolta Zörgő Noémi.
Felmerült az Orbán Balázs, Wesselényi Miklós, Nicolae Bălcescu utcák kereszteződésének rendezése is, amely évek óta napirenden van, mégsem történt eddig előrelépés. Pedig terv is van, pénzt is elkülönítettek, de – mint közölte a szóvivő – a villamossági vállalattal ez idáig nem sikerült dülőre jutni egy villanyoszlop áthelyezéséről. 
Egyébként a nagy mobilitási tervben szereplő útépítést jövő év végéig kell befejezni. A projekt átütemezett határideje 2026 vége, az utolsó évben az elektromos töltőállomások, buszmegállók, kijelzők stb. beszerzése és felszerelése lesz a feladat.

Öt helyszínen zajlik útépítés

A Malom utca kimarad

Ebben a hónapban elkezdődik az útjavítás is Székelyudvarhelyen, és a sajtószóvivő elmondta, hogy a mobilitási projektben lévő utcák kivételével a város teljes területén betömik a gödröket, kijavítják a köves utcákat, és újabb két Bethlen negyedi utcát tesznek teljesen rendbe (a Kós Károly és a Szabók utcáról van szó). Saját költésgvetésből 2,6 millió lejt fordítanak a kátyúzásra. Kiderült, hogy a Malom utca Nagy-Küküllő felőli szakaszát is fel akarta újítani a hivatal, viszont itt telek-probléma merült fel. 

– A múlt héten kaptuk meg az értesítést, hogy a református egyház ezen a környéken visszakapott két területet, az egyik pedig az út egy szakaszát is magában foglalja. Ez teljesen borítja a terveket. Az utca teljes hosszában telekkönyvileg a városé, most viszont meg kell vizsgálni a helyzetet, a tulajdonjogi tisztázás előtt nem lehet hozzáfogni a munkához

– közölte.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!